29 Март 2024

Вие сте тук

Глоби за над 1 млн. лв. са наложени на концесионери на плажове

20.09.2012

Глоби в размер на над 1 млн. лв. са наложени заради нарушения на концесионери и наематели на плажове по българското Черноморие. Това стана известно днес след  работна среща в Несебър, на която бяха отчетени резултатите от извършения контрол през летен сезон 2012 по сключени концесионни договори и бяха направени предложения за подобряване и оптимизиране на проверките по морските плажове за летен сезон 2013 г.

 

Над 200 съществени нередности, установени в резултат на над 200 проверки, отчете министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Сред тях са липса на спасители, медицинско обслужване, санитарно-хигиенна поддръжка на ивицата, неспазване на съотношенията платена-свободна зона, строителство на незаконни преместваеми обекти и неспазване на изискванията за застрояване. Проверките са извършени между април и септември. 

 

От всички плажове 11 са с най-много нарушения, като за един от тях - Каваците север, са предприети стъпки по прекратяване на концесията.  Лиляна Павлова окачестви като безпрецедентна сумата на глобата. През миналата година размерът на наложените глоби е 350 000 лв. Ако санкциите не бъдат изплатени в определения срок, също ще бъдат предприети стъпки по прекратяване на концесиите или договорите за наем, допълни тя.

 

Като цяло анализът на летния сезон показва, че тази година плажовете се стопанисват много по-добре, но глобите се формират от по-малък брой плажове.

 

С промени в наредбите летният сезон вече е определен за периода от 1 юни до 30 септември, посочи министър Павлова. Измененията са направени с решение на Министерския съвет от миналата седмица. За да няма неохраняеми плажове занапред, Министерството на регионалното развитие и благоустройството е предложило промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие за облекчаване на процедурите по концесиониране. А със средства от наложените глоби ще бъде възложено изработването на табели, които да предупреждават хората, че даден плаж е неохраняем или при възможност да се назначават спасители поне на части от тях, посочи регионалният министър.

 

Днес Лиляна Павлова заедно с председателя на УС на АПИ Лазар Лазаров направиха внезапна инспекция на пътя Бургас-Малко Търново. Целта беше да проверят защо има забавяне в изпълнението на проекта и качеството на строителството. Изпълнителят на обекта поясни, че е имал финансови проблеми, довели до изоставяне на вътрешния график на строително-монтажните работи, но пое ангажимент до 15 ноември пътят да бъде завършен. В няколко участъка по трасето бяха установени напуквания, които ще бъдат преработени изцяло по настояване на министър Павлова.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed