Пълнено свинско краче -традиционно коледно ястие на италианския град Модена, ще представят членовете на ассоциация "Maestri Salumieri Modenesi" следващата неделя на централния площад на града, съобщи порталът italia-ru.com.
"Супер-дзампоне 2014" — е свинско краче, пълнено със свинска кайма с подправки, ще могат да опитат безплатно жителите и гостите на Модена. Гигантското ястие ще се готви 90 часа и ще тежи повече от тон.
Приготвянето на макси-дзампоне е традиционно за модена и продължава вече 25 години. Очаква се тазгодишното да е рекордно и да бъде включено в Книгата на Гинес.
Италианската дума zampone се превежда като "гигантски крак". Легенда разказва, че през 1510 г, по време на блокадата на Модена от папа Юлий ІІ, в града свършили свинските черва, които се използват за приготвяне на колбаси, но месо и сланина имало достатъчно. Тогава жителите измислили решение - извадили вътрешността на свински крачета и ги напълнили с кайма. След войната традицията да се приготвя това ястие останала, а самото дзампоне било признато като типично местно угощение за Коледа.