23 Апр. 2024

Вие сте тук

Гигантско дайкири забъркаха в Хавана

23.07.2012

 

Гигантско 250литрово дайкири забъркаха през уикенда в бар-ресторант Флоридита. Така заведението почете рождения ден на най-известния си гост - американския писател Ърнест Хемингуей и предстоящата си 195-та годишнина, съобщиха световните медии. 


Дванадесет бармани с 12 блендера били необходими за разбъркване на питието, което съдържа ром, лимонов сок и натрошен лед . С напитката е напълнена 275-литрова коктейлна чаша и украсена с огромна розова сламка. Коктейлът бил приготвен за 33 минути, като за него са използвани 88 бутилки ром, както и голямо лимони със захар и натрошен лед.


Организаторите на събитието се надяват гигантското дайкири да влезе в книгата на Гинес, но дали рекордът ще бъде признат, ще стане известно след три седмици.

Според една от най-разпространените версии коктейлът е получил името си в чест на градчето Дайкири, разположено в днешната провинция Сантяго де Куба. В съответствие с оригиналната рецепта за приготвянето на дайкири се смесват девет части бял ром, четири части сок от лайм и една част захарен сироп.


Напитката е била една от любимите на Хемингуей. В негова чест една от версиите на коктейла е наречена „Папа добле“, която се различава от традиционната с двойната порция ром.

Ресторант Флоридита, един от най-старите и известни в Куба, се намира в оживен район на Стара Хавана. Гости на заведението са били Джон Дос Пасос, Греъм Грин, Марлен Дитрих, Гари Купър, Ава Гарднър, Спенсър Трейси и много други.

 

Въпреки това най-известен клиент на заведението е Хемингуей, който идвал тук буквално всеки ден. Фразата на писателя „Мохитото ми в Бодегита, дайкирито – във Флоридита“ и пристрастието му към напитката кара и днес туристите да се тъплят в заведението, в което се сервира най-вкусното дайкири в света, по думите на Хемингуей. Скулптурна фигура на писателя скромно е застанала в ъгъла на бара – там, където някога американският писател обичал да седи и да наблюдава посетителите.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed