28 Апр. 2024

Вие сте тук

Гигантски щолен изпекоха в Дрезден

08.12.2013

Саксонските пекари създадоха най-големия щолен в света

 

Най-големия в историята на кулинарията щолен изпекоха пекари и сладкари от Дрезден. Коледният сладкиш бе докаран на традиционния Щолен фестивал в града с каруца, теглена от два коня. Вкусният сладкиш е с тегло 4 тона и 246 килограма, което е с 50 кг повече, отколкото предишния рекорд, установен в същия град.

 

За приготвянето на гигантския щолен се трудиха 66 пекари. Започнахмеработа преди седмица, и ето какъв красавец стана – над 4 м дълъг, почти метър висок и близо 2 м широк, коментира пекарят Хенри Мюлер.

 

За да бъде нарязан щоленът-рекордьор, използваха гигантски нож, дълъг 1,60 м. На тържествена церемония угощението бе разрянано на парчета по половин килограм, които бяха продадени на всички желаещи. Средствата от продажбата му ще бъдат използвани за благотворителни цели.

 

Специалният парзничен Щолен-парад се организира всяка година в столицата на Саксония две седмици преди Коледа. Това е празникът на пекарите и сладкарите, които ежегодно изпичат огромен шолен. За приготвянето му обикновено се използва около един тон брашно и 75 литра ром.

 

Разказват, че традицията по приготвяне на коледния щолен се е родила именно в Дрезден. Повече от 500 години тук организират коледния базар – Щрицелмаркт. Най-голямата в света коледна пирамида, старинни дървени къщички с оригинални сувенири и лакомства са онова, което привлича и германците, и чуждите им гости - резбовани предмети от Ерцгебирге, лебкухен от Пулснитц или адвентски звезди от Хернхутор.

 

Най-голямата атракция обаче е коледният щолен, който в миналото се е наричал „щрицел“.

 

Щоленът е същото, което представлява за италианците „панетоне“, за французите – буш дьо Ноел, за британците – плъмпудинг или за шведите – юлкака. Историята на щолена е древна, а самият сладкиш има много разновидности – само в Саксония могат да се намерят различни вариации на щолен - от Ерцгебирге, отФогланд, от Лаузиц и Дрезден. Има щолени с бадеми, с маково семе и дори с шампанско. Най-популярен обаче е щоленът с бадеми, чиято родина е Дрезден.

 

Именно саксонската столица се смята за родина на изкуството на приготвяне на щолена. Германците се шегуват, че тук не само го изпичат и изяждат, тук са го издигнали в култ и са създали истински ритуал.

 

Щоленът е защитена марка в Германия. За приготвянето му се използват само най-качествени съставки, а самото приготвяне следва строго определени стъпки. Само ако майсторите спазват строгите критерии за качество и преминават през проверките на Защитното обединение Дрезднер Щолен, те получават знака за качество със Златен конник като свидетелство за своя майсторлък и произведения от тях автентичен продукт.

 

През Средновековието щоленът обаче съвсем не изглеждал като днешния, защото католическата църква не позволявала при приготвянето му да се използват нито масло, нито мляко. Вместо масло, например, са слагали олио. Това се променило едва през ХV век, когато папа Инокентий VIII през 1491 г. под натиска на курфюрста на Саксония издава папско разрешение при приготвянето на щолена да не се спазват изискванията на поста. Тогава в него започнали да добавят нови съставки, като всеки пекар създавал свой вкус и предавал тайните на приготвянето му на потомците си.

 

Към 1730 г. щоленът вече е издигнат в култ. Тогава най-бляскавата личност в историята на Саксония, курфюрстът Август Силни и крал на Полша празнувал с посланиците на много европейски династии. Специално за увеселителния му лагер бил изпечен първият щолен-гигант, който тежал 1,8 тона и за който бил направен специален нож за нарязването му.

 

През 1994 г. си спомнят за това и решават да възстановят производството на гигантски щолени. Ежегодно специално за процесията пристигат над 100 хиляди души, които се присъединяват към населението на половинмилионния град. Процесията преминава през историческата  част на града и най-големите забележителности.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed