24 Апр. 2024

Вие сте тук

Германските туроператори анулираха чартъритe до румънското Черноморие

24.04.2013

Германските туристи казват "Auf Wiedersehen" на румънското черноморие, властите се опитват да ги сменят с туристи от Обединените арабски емирства, писа днес румънският вестник "Ромъния либера".


Румънският черноморски туризъм получи тежък удар този сезон: германските туроператори анулираха всички чартърни полети до Констанца, съобщава изданието. Туристи от Германия ще могат да пристигат на румънското черноморие, но индивидуално, без чартърни полети, стига да намерят подходящи оферти, казват представители на туристическия бизнес.


Вестникът отбелязва, че Румъния не присъства в каталозите на германския туроператор ТУИ още от края на миналата година, а само в онлайн офертите на компанията. Подобно нещо се случи и през 2006 г., когато решението беше мотивирано от лошите условия на настаняване, високите цени, шума и липсата на хигиена.


Корина Мартин, председател на туристическата Асоциация за черноморието и делтата на Дунав, казва, че германският пазар е смятан за традиционен за румънското черноморие. "Ако ТУИ се оттегли от Румъния, със сигурност започват много проблеми, както стана преди шест години", предупреди тя миналата година.


Единственият пряк международен полет от Констанца е нискотарифна линия до Италия. "Засега нямаме големи ангажименти с италиански туроператори", отбеляза Корина Мартин.


Тя заяви, че се правят опити за привличане на арабски туристи към румънското черноморие. В периода 24-25 май туроператори от Обединените арабски емирства и журналисти ще посетят по покана на асоциацията черноморския курорт Мамая, а след това ще отидат до Букурещ и планинските курорти Синая и Пояна Брашов.


Властите нямат официални данни за точния брой на чуждестранните туристи, които посещават румънското крайбрежие, отбелязва вестникът. Според данни на Националния статистически институт те са около 5 процента от общия брой на туристите, пристигащи в Румъния.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed