19 Апр. 2024

Вие сте тук

Германските пивовари искат Законът за чистотата на бирата да стане част от световното културно наследство

02.12.2013

Германските пивовари искат като подарък за 500-ата годишнина на своя Закон за чистотата на бирата от 1516 г. той да влезе в списъка на световното нематериално културно наследство на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), предаде Асошиейтед прес.


Федерацията на германските пивовари съобщи днес, че е кандидатствала пред германски представители и ЮНЕСКО законът за чистотата на бирата да стане част от световния списък на организацията.


Законът, приет в Бавария през 1516 г. по нареждане на херцог Вилхелм Четвърти, установява строго съставките, от които трябва да се приготвя истинската бира - ечемик, хмел и вода. Дрождите, въпреки разпространеното заблуждение, не са посочени в закона, тъй като през 16-и век са приемани за отпадъчен продукт при производството.


За основа на баварския закон от 1516 г. служи закон от 1478 г., който обаче е бил в сила само на територията на Мюнхен.

Необходимостта да се регламентира строго процеса на приготвяне на бира се появила, тъй като пивоварите използвали твърде много странични съставки - подправки, билки (включително токсични), хвойна, лавандула, малина, дъбови листа, анасон, кимион и други.
В някои случаи тези продукти заменяли хмела, а в други били добавяни за засилване на упойващото въздействие или за увеличаване на трайността на пивото. Постепенно Законът за чистотата на бирата се разпространил от Бавария и по други германски земи, а от 1906 г. е в сила на територията на цяла Германия.


Ако бъде приет в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО, германският закон за чистотата на бирата ще се окаже в компанията на аржентиското танго, испанското фламенко, френската гастрономична култура и турските мазни борби в Къркпънар, отбелязва АП.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed