19 Май 2024

Вие сте тук

Галерии и музей в Плевен се нуждаят от средства за спешен ремонт

21.02.2012

Две галерии и един музей в Плевен се нуждаят от спешно от средства за неотложни ремонти за по-доброто опазване на уникални колекции. Това съобщи БТА, цитирайки заместник-кмета на общината Антон Босилков.

Той уточни, че общината се надява за получи общо около 100 хиляди лева от Министерството на финансите и Министерството на културата за галериите "Дарение на Светлин Русев" и "Илия Бешков". Първата се нуждае от климатична инсталация за съхранение на ценни творби, а втората - за ремонт на покрива, който няколко пъти е наводнявал помещения и фонда. Галериите съхраняват картини от класици на българското и световно изобразително изкуство, сред които Рембранд, Домие, Владимир Димитров - Майстора, Дечко Узунов и други.

За Регионалния исторически музей общината е отделила 20 хиляди лева за отстраняване на повреда на покрива, но са нужни поне 400-500 хиляди лева за цялостен ремонт, коментира Босилков. Той се надява да получат подкрепа от културното министерство. Както БТА съобщи, поради липсващо отопление в музея тази зима студът е спукал 66 радиатора, а покривът на сградата пропада от тежестта на снега и създава опасност за културното наследство.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed