19 Апр. 2024

Вие сте тук

В 90% от местата за къпане в ЕС водата е чиста

23.05.2012

Повечето места за почивка в Европейския съюз предлагат чиста вода за къпане, сочи доклад на Европейската комисия, публикуван днес. Над 92 процента от водите за къпане в Общността отговарят на минималните критерии за качество.

Резултатите се съдържат в последния годишен доклад за водите за къпане на Европейската агенция за околната среда и Европейската комисия, който засяга над 22 000 места за къпане - плажове, реки и езера в цяла Европа. Документът сочи, че 77 на сто от местата за къпане показват отлично качество, т.е. отговарят на най-строгите препоръчителни стойности. Състоянието на около 93 на сто от морските крайбрежни води за къпане е определено като "задоволително", а по-малко от два процента от водите за къпане не отговарят на критериите.

Кипър, Хърватия, Малта и Гърция получават отлични оценки, като над 90 на сто от местата за къпане в тези държави отговарят на най-строгите изисквания (отлично качество), а останалите са в съответствие със задължителните стойности.

В другия край на класацията са България, Холандия, Латвия, Люксембург и Белгия, където сравнително малка част от местата за къпане отговарят на най-строгите (максималните) критерии, особено по отношение на вътрешните водни басейни.

Качеството на водата в най-популярните летни курорти в ЕС е добро - над 90 на сто от водите отговарят на задължителните изисквания. В Испания, Италия и Португалия над 80 на сто от местата за къпане предлагат вода с отлично качество. Водите за къпане в ЕС трябва да съответстват на стандартите от директива от 2006 година, която трябва да бъде приложена до декември 2014 година.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed