20 Апр. 2024

Вие сте тук

В Русия влезе в сила закон срещу тютюнопушенето

01.06.2013

От днес в Русия влезе закон, забраняващ тютюнопушенето на обществени места.  Целта е да се намали двойно броят на пушачите. Възмутени, пушачите се канят да бранят правото си да палят цигари, предаде Франс прес.


Законът забранява пушенето  в училищата, университетите, културните и спортните центрове, болниците. Пушачите не могат да правят паузи за цигара и на работното място. Не може да се пуши в руските влакове, асансьорите и всички административни сгради, включително министерствата. Забранено е да се пуши на по-малко от 15 метра от летищата, гарите и метростанциите.

 

Засега забраната не е засегнала заведенията. Там тя ще влезе в сила след година.


Забранена е продажбата на цигари в павилиони и будки. Засега обаче нарушителите няма да бъдат глобявани, тъй като допълненията към закона, предвиждащи санкции, още не са приети.

 

Забранена е и рекламата на цигари под каквато и да било форма.



Кутия цигари струва в Русия около едно евро. В ресторантите и баровете все още може да се пуши. Забраната ще обхване заведенията за обществено хранене и хотелите през юни 2014 г.


Предвидени са и други мерки - увеличаване на акцизите върху тютюна и въвеждане на минимални цени на цигарите.
В Русия има общо към 44 милиона пушачи - една трета от населението. От заболявания, свързани с тютюнопушенето, всяка година загиват над 400 000 руснаци.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed