29 Март 2024

Вие сте тук

В Италия конфискувани козунаци заради подвеждаща информация

01.04.2013

Съдържали български мед, вместо италиански

 

Карабинерите от подразделението за борба с фалшифицирането на хранителни стоки и медикаменти (НАС) конфискуваха 30 килограма български пчелен мед и 434 опаковки с козуначен сладкиш, произведен със същия мед, информираха днес италиански медии, които се позовават на съобщение на командването на НАС в Ливорно.


Военните спецполицаи формулираха обвинение за търговска измама срещу двамата управители на фирма за производство на хлебни изделия в Пиза, което ще бъде предадено на съдебните власти за разследване. По случая не са извършени арести или задържания, тъй като нарушението не изисква прилагането на мярка на неотклонение.


На етикетите, поставени на сладкиша, е записано, че те съдържат "италиански мед", а всъщност пчелният мед е бил внесен от България. По този начин са нарушени нормите на италианския закон и на европейските директиви, които изискват точно упоменаване на съставните части и техния произход. Гъвкавост се допуска само при съставка, която представлява смес от елементи с различен произход. С други думи, ако производителите в Пиза не бяха изрично посочили меда като "италиански", те можеха да потърсят оправдание в това, че са използвали смес от пчелния продукт.


"Подвеждащата индикация "италиански мед" върху опаковките позволява на фирмата да придаде добавена стойност на сладкишите и по този начин да ги продава на по-висока цена," се посочва в съобщението на карабинерите.


Пояснението на специалистите се използва от местните медии за спекулации относно качеството на българския пчелен мед.
"Това е удобен начин да се продаде изделие с по-ниско качество вместо онова, което е с по-добри характеристики," изтъква всекидневникът "Национе".


За обикновения читател и потребител остава впечатлението, че щом е български, медът е задължително нискокачествен, без дори да е подложен на лабораторен анализ и сравнен с равностоен италиански продукт. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed