28 Март 2024

Вие сте тук

Въздухът на Родопите "продава" дестинацията

06.02.2014

Новината, че  родопски  въздух  се продава  в световната търговска платформа ebay, разбуни духовете.  Цената на една торбичка, продавана там, е 9 паунда. Предлагат се обаче и разфасовки с по-големи количества.



Продаваният въздух се рекламира като 100% органичен и идеален, когато потребителят имал нужда от креативност и творческо вдъхновение. На английски език в нея се описва: "Кой не е мечтал за "разчупване на веригата" от натовареното ежедневие и да избяга в планината, за да се наслади на снежна природа, чист въздух и ... тишина! Родопите са най-подходящото място за това. Свеж въздух от Родопи ви потапя в дълбините на планината..."



 В обявата, качена на 26 януари, се обещава свежият родопски въздух да създаде  комфорт в офиса и дома на купувача и да изненада любимия му човек.



Продавачът е отбелязал, че всяка найлонова торбичка с родопски ефир е с написана дата на производство и купувачът има 14 дни да го върне след покупката. Разпродажбите на въздуха щели да се правят от 3 до 17 март тази година, указва обявата, но брояч е отчел, че вече има 10 продажби на торби с въздух.

 

Опит за бизнес? Безвкусна шега? Или креативна маркетингова акция? Отговорът на този въпрос засега не е ясен. Общо е мнението на родопчани обаче, че именно въздухът на Родопите е тяхното най-голямо богатство и онова нещо, което може да „продава“ дестинацията.

 

Въздухът на Родопите и уникалните климатични дадености наистина "продават" региона като туристическа дестинация, смятат хотелиери и представители на туристическия бизнес в Смолянско.  коментирайки добилата популярност оферта в интернет сайт за продажба на пакетиран въздух от Родопите. Още при създаването на Чепеларе като курорт въздухът е "продавал" туризма, обяснява Даниела Сивенова, гл. експерт "Туризъм" в Община Чепеларе. Подобна е  и историята на създаването на Пампорово като място с лековит въздух и отрицателна йонизация, което благоприятно се отразява върху белодробните заболявания. 


Съвременните местни хотелиери търсят научното обяснение на лечебната и възстановителна сила на въздуха в региона, залагайки планове за възстановяване на климатолечението. Микроклиматът в района на Чепеларе е изключително благоприятен, а наличието на преобладаващо иглолистни дървесни видове, произвеждащи фитонциди или т. нар. антибиотици на бъдещето, имат не само оздравителен характер, но и оказват своеобразно антисептично, противовъзпалително и нервно-успокоително действие, допълва Даниела Сивенова.


По думите й Чепеларе възражда идеята отпреди век за развитие на туризъм на базата на климатолечение, използвайки уникалните природни и климатични дадености на региона. Още през 1911 г. в родопския град е открит санаториум за гръдно болни, в който се възстановявали туберкулозни пациенти. Един век по-късно собственици на почивни бази в района на "Мечи чал" предлагат туристически продукт, насочен към възстановителни терапии, рехабилитация и високопланинска подготовка на спортисти.


Отрицателната йонизация на въздуха в отделни зони в околностите на Смолян е другото обяснения за виталната атмосфера в тази планина, смятат хотелиери от горното поречие на Арда. Кристалният въздух е запазена марка на тази планина, а селският туризъм отбелязва апогей, смята кметът на с. Могилица Митко Чочев. По думите му туристи в региона пристигат целогодишно, макар че през зимата ваканционният поток е по-слаб.

 

Всъщност, идеята да се продава пакетиран чист въздух съвсем не е български патент. През 2006 г. китайски бизнесмен, известен със своите екстравагантни проекти,  продаваше въздух, събран от стадионите по време на Световното първенство по футбол. Той обещавал на бъдещите си клиенти да намерят във всяка вакуумирана торбичка, струваща 6,5 долара,  "аромат на трева от футболното игрище". През миналата година друг китайски милионер  започна да продава чист и свеж въздух в кенове на жителите на Пекин, страдащи от замърсяване на атмосферата.  Обещанието му бе средствата от продажбата да се използват за благотворителност, с уговорката, че това ще стане едва след неговата смърт.

 

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed