29 Март 2024

Вие сте тук

Във Велинград стартира пилотен проект за образование в туризма

08.02.2016

Предстои стартът на пилотен проект за обособяването на Велинград като център за професионално обучение на кадри в сферата на туризма. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова  днес на среща  с представители на местната власт и туристическия бранш от община Велинград.

 

България е на десето място в Европейския съюз по ръст на нощувките от вътрешен туризъм, посочи министърът. През 2015 г. броят на нощувките на български граждани (в местата за настаняване с над 10 легла) в страната нараства с 6,2% спрямо 2014 г. Това е значително по-високо от средния ръст за ЕС, който е едва 3%, показват данните на Евростат.

 

„Регионът е предпочитано място за почивка и пътувания на българите през цялата година, а нашето министерство работи в посока насърчаване на вътрешния туризъм”, каза Николина Ангелкова. „През тази година продължаваме с билборд кампания, която реализираме съвместно с общините“, допълни Николина Ангелкова. До сега в нея участват 11 населени места, като днес стана ясно, че и Велинград също се включва в нея.

 

По данни на общината общо около 165 хил. са били туристите, регистрирани в местната хотелска база през 2015 г. От тях 55 хил. са чужденци. Реализираните нощувки през миналата година са били общо около 355 хил. През 2015 само  Историческият музей във Велинград е посрещнал над 12 хил. туристи, а туристическият информационен център е обслужил над 4 хил. посетители. 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed