29 Март 2024

Вие сте тук

Във Великобритания обмислят "сладък данък" в болниците

18.01.2016

В британските болници скоро може да бъде въведен данък върху захарните изделия, чиято цел е справяне с разрастващия се проблем със затлъстяването. Това съобщи ръководителят на британската Национална служба за здравеопазване (NHS), цитиран от Франс прес.

 

Идеята е да се въведе  "данък захар" в напитките и храните, съдържащи добавена захар, който ще бъде включен при подновяването на договорите с доставчиците на ястия и хранителни продукти, продавани от автоматите и в кафенетата на болниците", съобщи Саймън Стивънс в интервю за в. "Гардиън".


Целта е чрез повишаване на цената на тези изделия да се насърчат пациентите, персоналът и посетителите да не купуват съдържащи захар напитки и закуски. Размерът на данъка още не е уточнен, но организации и лекари искат той да е 20% .

Данъкът, който се очаква да бъде въведен до 2020 г., ще донесе на хазната приходи от 20 до 40 милиона лири стерлинги (26 до 52 млн. евро) годишно.

Шефът на британската служба за обществено осигуряване повдига въпроса в момент, когато премиерът Дейвид Камерън изглежда готов да се откаже от въвеждането на всеобщ "данък захар" за борба с "кризата със затлъстяването", както каза самият той.  Сега правителството завършва работата по план за борба с детското затлъстяване

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed