27 Апр. 2024

Вие сте тук

Въвежда се нова летищна такса

07.09.2011

Въвеждане на летищна такса "сигурност" предвиждат промени в Закона за гражданското въздухоплаване, приети на първо четене от парламента днес. Таксата е свързана с всички разходи по сигурността, които досега бяха елемент от такса "кацане", такса "пътници, започващи пътуване от летището" и такса "паркинг". Тя ще се изчислява въз основа на броя на заминаващи пътници, в т. ч. трансферни, и на теглото на въздухоплавателното средство.

Светотехническото обслужване се включва като елемент от такса "кацане". Досега разходите за светотехническите системи са били елемент от таксата за аеронавигационно обслужване на въздухоплавателните средства в зоната на летищата, събирана от държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение", като след преминаването на светотехническото обслужване към летищата, авиокомпаниите ще започнат да плащат реалната стойност на ползваната услуга, посочва в доклада си парламентарната транспортна комисия.

С промените се въвеждат изискванията на европейска директива за общите принципи за определяне на летищните такси на летищата в Европейския съюз, отворени за търговски трафик, чийто годишен трафик е над 5 милиона превозени пътници, както и за летището с най-голям брой пътнически превози във всяка държава - член на Европейския съюз.

Директивата предвижда задължителна консултация между летищата и авиокомпаниите, преди да се въведе каквото и да било изменение в размера на таксите. В нея е посочено изискване всяка държава - член на Европейския съюз, да определи независим национален надзорен орган, който ще посредничи при спорове между летищния оператор и ползвателите на летищата. Законопроектът определя за такъв орган главната дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация".

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed