19 Апр. 2024

Вие сте тук

Въвеждат се задължителни стандарти за сигурност на туристическите обекти

12.09.2012

Работна група от представители на МИЕТ, МВР и туристическия бранш ще разработи задължителни стандарти за сигурност, на които ще трябва да отговарят заведенията за хранене и развлечения, средствата за подслон и местата за настаняване на туристи, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

 

За това се договориха участниците във втората координационна среща, която разгледа препоръки към хотелиерите и туроператорите за повишаване сигурността на туристите през летния и зимния сезон. Срещата се проведе под ръководството на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Участваха представители на МИЕТ, МВР, туристическия бранш и НСОРБ. Предвижда се до седмица да бъде определен съставът на работната група, която ще изработи стандартите. След като бъде готов, документът ще бъде представен за обществено обсъждане.

 

Стандартите ще определят минималните задължителни изисквания за гарантиране сигурността на туристите, каза по време на срещата Иво Маринов. По неговите думи ще бъдат търсени предимно варианти, които няма да доведат до повишаване на разходите за бизнеса. Очаква се сред мерките да бъдат включени видеонаблюдение, инструктаж на служителите преди началото на активния туристически сезон и по време на сезона, план за взаимодействие с полицията, как да се реагира при извънредна ситуация и др.

 

Участниците във втората координационна среща по проблемите на сигурността на туристите се договориха съвещанията с представители на МВР, МИЕТ, общините и туристическия бранш да продължат да се провеждат редовно.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed