02 Май 2024

Вие сте тук

Все още има блокирани чуждестранни туристи във Варна и Бургас

12.09.2011

Прокуратурата има съмнения за неправомерни действия от страна на служители както на "Алма тур", така и на "България Ер" по случая с неизвозените туристи от българското черноморие, каза говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска.

По думите й дори ако става въпрос за чисто междуфирмен спор за финансови взаимоотношения, това не означава, че прокуратурата не може да разпореди проверка. Немска поясни, че е имало и други подобни случаи на задлъжнялост между фирми, които са били проверявани.

Икономическият отдел на криминална полиция също работи по проверката.

Към настоящия момент 48 пътници трябва да излетят от "Летище Варна" за Москва, по данни на икономическото министерство. 301 са пътниците, които трябва да отлетя за Санкт Петербург от летищата във Варна и Бургас. Днес преди обяд и имало среща на заместник-министъра на транспорта и информационните технологии Камен Кичев в "Росавиация" в Москва, откъдето са посочили, че ако има самолет, който може да превози руските туристи и бъде платен, те веднага ще му дадат коридор за прелитане и кацане. Плащането ще стане евентуално или от руски туроператор, или от "Алма тур", каза заместник-министърът.

Около 180 туристи от Финландия се очаква днес да излетят с полет на финландска авиокомпания. От "България ер" днес са подновили полетите, след като са били платени от чужди туроператори. Съгласно декларация на говорителката на авиокомпания "България ер" Антония Атанасова никакви полети за "Алма тур" вече няма да бъдат изпълнявани от компанията не само днес, а и по принцип, заради натрупаните й дългове.

Заместник-министърът Иво Маринов съобщи, че утре предстои среща на членовете на руската туроператорска асоциация за организиране на плащането на чартърен полет чрез техния гаранционен фонд.


Сега "България ер" преговаря с руските партньори на "Алма тур" за сключването на преки договори с тях, за да не се провалят вече купените почивки.
Маринов каза, че към момента не разполага с информация какъв е изходът от преговорите между "Алма тур" и "България ер" по уреждането на задълженията на туристическата фирма.

Отговорността за връщането на туристите в страната, от която са тръгнали, е на изпращащия туроператор, предвижда евродиректива, припомни заместник-министърът.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed