04 Май 2024

Вие сте тук

Всеки пети иска да работи в търговията и туризма

08.11.2011

Един от пет българи искат да работят в сферата на търговията и туризма. Това показва Световното изследване за движението на талантите за 2011 г., проведено в България от jobs.bg. В проучването са анкетирани 29 380 души в България и още 7831 българи, живеещи в чужбина.

Най-често срещаният отговор на въпроса “В кой бизнес сектор бихте желали да работите?”.е

“мениджмънт (управление) и консултантски услуги”, който събира гласовете на 21% от анкетираните. 19% избират сферата на търговията и туризма.

Голям е и броят на българите, които искат да работят в медиите. Пламен Ушев, управител на jobs.bg, коментира за в.“Труд“, че има професии, които са модерни, и хората искат да работят там. Тези сектори се асоциират с висок социален статус и високо заплащане, допълва той.

Заплащането е най-важният фактор за българина, който има намерение да си смени работата - 83% са отговорили, че парите имат огромно значение за тях. Всеки втори сънародник би искал бъдещият работодател да му даде шанс за кариерно развитие и безсрочен трудов договор.

Резултатите от проучването показват, че българинът е склонен да замине в чужбина на работа. Такава готовност изразява всеки трети участник в анкетата, а други 35% имат сходно намерение, без да го изразяват по толкова категоричен начин. Лошата икономическа ситуация в страната води 58% от участниците в изследването до желанието да се установят на работа отвъд държавната ни граница.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed