29 Март 2024

Вие сте тук

Водата за къпане в Европа става по-чиста

21.05.2013

Деветдесет и четири процента от местата за къпане в ЕС отговарят на минималните стандартиГодишният доклад за качеството на водите за къпане в Европа, показват данни на Европейската агенция за околната среда, съобщи Европейската комисия.


Качеството на водата е отлично в 78% от местата, а в сравнение с миналогодишния доклад обектите, които отговарят на
минималните изисквания, са се увеличили с почти два процента. Кипър и Люксембург се открояват с постигнато отлично качество на водата във всички включени места за къпане. Други осем държави са с отлични резултати по отношение на качеството, които надвишават средните за ЕС - Малта (97%, Хърватия (95%), Гърция (93%), Германия (88%), Португалия (87%), Италия (85%), Финландия (83%) и Испания (83%). 


Това е подобрение в сравнение с миналата година, което затвърждава положителната тенденция от началото на започналото през 1990 г. наблюдение на водите за къпане в ЕС. При наблюдението се отчитат попадналите във водите за къпане бактерии от канализацията и от животновъдството. Повече от две трети от обхванатите от проверките обекти са морски плажове, а останалите са реки и езера.


Според тазгодишния доклад с най-висок дял на несъответствие са местата за къпане в Белгия (12%), Холандия (7%) и Великобритания (6%). В началото на 90-те години на миналия век едва около 60 на сто от местата за къпане са имали отлично качество, отбелязва комисията.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed