20 Апр. 2024

Вие сте тук

Влизат в сила единни изисквания за планинските водачи

18.03.2016

След шест месеца влизат в сила изискванията за квалификацията и дейността на планинките водачи.  Първата наредба, която ги регламентира е обнародвана в брояна Държавен вестник от 18 март, а влизането й в сила  е предвидено да стане шест месеца по-късно. С наредбата за първи път в България се създават единни изисквания за реда за упражняване на тази дейност.

 

Инцидентите в планините през последните години показват необходимостта от адекватната помощ от професионални планински водачи, както и важността от подготовка и оценка на потенциалния риск при преходи и разходки в планината, се посочва в мотивите на Министерството на туризма, което издава документа. Подзаконовият акт трябваше да излезе  9 месеца след  влизането в сила на Закона за туризма от 26.03.2013 г. Според министерството при подготовката му са взети под внимание предложенията на бранша и експертите. Целта е да се гарантира сигурността на туристите при участието им в маршрути и да се повиши качеството на туристическия продукт.

 

Според наредбата правоспособните планински водачи ще бъдат включени в списък с подробна информация към Националния туристически регистър. Достъп до нея ще получи всеки потребител през интернет страницата на Министерството на туризма. Планински водачи за територията на България ще могат да бъдат както български граждани, така и придобилите такава правоспособност в държава членка на ЕС, в държава страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария. Ако дадено лице отговаря на изискванията, ще полага изпит за придобиване на правоспособност или приравнителен изпит. Правоспособността е разделена на първо ниво “планински водач”, и на второ – “алпийски водач”.

 

Изпитите ще се полагат пред комисия, определена със заповед на министъра на туризма и с участието на представители на министерства, висши училища, браншови сдружения и др. Издържалите ще получават удостоверение за правоспособност и след вписването в регистъра ще им се издава идентификационна карта. Те ще са длъжни да я носят на видно място при упражняване на професията. Наредбата изрично посочва също кои лица не са планински водачи и в кои случаи министърът на туризма е длъжен да заличи вписания планински водач от регистъра. Със заличаването той ще губи своята правоспособност.

 

Изключение се предвижда само за практикуващите тази дейност към момента на влизане в сила на наредбата, които са придобили степен на професионална квалификация по професията „Планински водач“ по реда на Закона за професионално образование и обучение. Те ще бъдат вписани в регистъра, въз основа само на заявление до министъра на туризма.

 

Целия текст на Наредбата за образованието, практическата подготовка и професионалната квалификация, необходими за придобиване на право­способност за упражняване на професията „планински водач“ можете да откриете тук.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed