20 Апр. 2024

Вие сте тук

Виж Бургас през мобилния си телефон

10.05.2013

След като миналата година Община Бургас пусна мобилна версия на своя официален сайт като електронен гид, сега, в синхрон с най-последните и бързо развиващи се технологични тенденции и за удобство на своите жители и гости, въвежда нов мобилен начин за комуникация.

 

Модерната система се нарича Smart Point Бургас и използва две иновативни технологии, внедрени в съвременните мобилни устройства /смартфони и таблети/ – сканиране на т. нар. QR кодове /QR е съкращение от quick response - бърза реакция/ и Near Field Communication чипове /NFC е технология за високочестотен безжичен пренос на данни на близко разстояние/. И двете технологии предоставят изключително лесен, бърз и напълно безплатен достъп на гражданите и гостите на Бургас до полезна за тях информация.

 

Системата работи по следния начин – доближавате мобилното устройство до стикера с изображението на NFC тага или сканирате с камерата на устройството си QR кода, който е до него и се зарежда мобилен интернет сайт с подробна информация и снимки на обекта и района, в който се намирате. Всички по-популярни модели смартфони съдържат приложения-четци за тези кодове. Приложения за тях могат лесно да бъдат свалени и от интернет.

 

Малки постери с интегрирани QR кодове и NFC тагове в тях вече има на сградата на Община Бургас. Предстои до началото на следващата седмица  да бъдат поставени и на сградите на културните институти и забележителности в града и по автобусните спирки на обществения транспорт.

 

Стикерите дават възможност на жителите и туристите много лесно, чрез своите мобилни устройства да получат ценна информация за местоположението на определени обекти, маршрута до тях, актуални новини, културни прояви и събития, които могат буквално след броени минути да посетят и др.

 

Съдържанието, към което Smart Point Бургаснасочва потребителите, е различно за всеки отделен обект според мястото, където е разположен постера. Навигацията в самият сайт е изключително лесна.

-         Бутон „ Информация“предоставя подробна информация за самия обект;

-         Бутон „Актуално“ предоставя информация за предстоящи новини и събития, които са атрактивни и интересни за гражданите и гостите на града;

-         Бутон „Наблизо“ прдоставя информация за интересни места и обекти /за забавление, хранене, спорт/ и др.

Тези функции позволяват информирането на гражданите и гостите на Бургас „в движение“, когато нямат достъп до компютър или такива, които предпочитат да използват интернет чрез смартфоните си. Всеки включен обект е представен с отделна страница, която е индивидуална за обекта и дава подробна информация за него, подкрепена със снимков материал.

 

Мобилният сайт, който се зарежда след приближаване на смартфона до постера, е оптимизиран специално за платформи с малък екран, зарежда се изключително бързо и в същото време спестява от интернет трафика. В сайта са посочени всички обекти, които са включени в системата, както и кои мобилни операционни системи поддържат QR кодове или NFC тагове.

 

Бургас е първият град в страната, който пуска в експлоатация система, ползваща точно тези две иновативни технологии. Два месеца по-рано Общината изпробва технологията на QR кодовете по време на второто издание на фестивала „Включи града“, когато на посетителите бе предоставена възможността „в движение“ да се запознаят с програмата на фестивала и да се ориентират в многообразието от събития.

 

Проектът е дарен на Община Бургас от NK Software и Авеню Медия, на които принадлежи идеята и реализацията на проекта и иновативните стикери.

 

Целта на високотехнологичната услуга е да предостави на  бургазлии и гостите на града информация за най-значимите места. Тя ще е полезна предимно на хората с динамичен бизнес, изискващ постоянна връзка, младежите, които използват предимствата на комуникацията на открито и гостите на града, за които свободния достъп до информация е особено важен по време на престоя им.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed