29 Март 2024

Вие сте тук

Виена избрана за културна гей-дестинация на 2013 г.

30.01.2014

Градските власти във Виена обявиха през пролетта на 2013 стратегия за развитие на гей туризма в града, отдавна извоювал си славата на музикален, културен и исторически европейски център. Резултатите вече са налице - Виена бе избрана за културна гей дестинация 2013 при годишната класация на читателите на сайта GayCities.com, съобщиха от  Бюрото за връзки на община Виена.


Общо 80 000 потребители на онлайн пътеводителя са гласували за гей дестинация 2013 в 14 различни категории. В категорията култура австрийската столица е следвана от столицата на Тексас - Остин, Сиатъл, Бангкок и Стокхолм. На първо място в общата класация е Чикаго, Ню Йорк е избран за гей център на нощния живот, а Амстердам води като "Мека на гей сватбите".


Виена се фокусира върху привличането на туристи, които имат интереси в областта на културата, но и разполагат с пари за харчене. Успехът на града се дължи не само на богатия културен живот, а и на толерантността на обществото към малцинствените групи, заявяват от общинската фирма Виенски туризъм. Анализът на общината показва, че средният месечен доход на туристите от гей общността е по-висок, отколкото на останалите гости на австрийската столица.


Маркетинг анализаторът от градския съвет по туризъм Клеменс Кьотлингер коментира, че тази целева група е с "висок профил - луксозни клиенти, които ходят на опера и предпочитат изисканата храна". Официалните обекти от пътеводителя на Виена имат много повече интересни за гей общността аспекти, отколкото хората си представят.


Градът предлага пешеходни турове в двореца Белведере, построен от принц Евгений Савойски - славен хабсбургски генерал, но и гей според общото мнение на историците. Виенската опера пък е проектирана от двама архитекти гейове, един от които се е самоубил след критиките, отправени към сградата.


В австрийската столица се намира и най-голямата в Европа гей книжарница, предлагаща над 12 000 заглавия. Хората от гей общността се наслаждават като всички останали на музиката и изкуството на имперска Виена. И не на последно място сред причините за атрактивността на града сред гей общностите е провеждащият се всяка година през май "Бал на живота", чиято основна цел е да набира средства за борбата със СПИН. Обикновено вечерта се открива от видна обществена фигура, а гостите са звезди и модели в изящни рокли и костюми. За посетителите има жива музика, диджеи и други забавления. Тазгодишният "Бал на живота" ще се проведе на 31 май.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed