03 Май 2024

Вие сте тук

Велоразходка из нощна София организира неправителствена организация

16.08.2011

Велоразходка из нощна София организира на 18 август фондация "Фактор". Обиколката ще започне от езерото "Ариана", като дължината на веломаршрута е около 20 км.

Инициативата ще се състои за десети път, съобщи пред БТА председателят на фондацията Вячеслав Стоянов. Идеята е велоразходка из нощна София да има всеки четвъртък до края на лятото, като обиколките да продължат и през следващата година.

В градския велосипеден поход досега са се събирали около 150 столични колоездачи на възраст от 15 до 60 години, сред които пенсионери, студенти и работещи, посочи Стоянов. По думите му се присъединяват и хора с малки деца, които се возят на помощни седалки, както и родители с малчугани между 8-10 години, които вече карат самостоятелно.

Инициативата има социална насоченост. Основната идея е хората да се позабавляват, да покарат заедно на тишина и чист въздух и да разпуснат от стреса на седмицата, добави Стоянов.

Маршрутът обикновено е един и същ - обиколката започва от езерото "Ариана", минава през парламента и храм-паметник "Александър Невски", по ул. "Московска" до площад "Света Неделя", оттам по бул. "Витоша" до НДК, откъдето се спуска към Южния парк. След около половинчасово каране там, колоездачите се връщат по бул. "Витоша" през ул. "Солунска" до Народния театър "Иван Вазов" и обратно. Тъй като се избягват централни улици, предназначени за автомобили и с оглед на късния час, организаторите не са принудени да искат разрешение от Столична община.

От неправителствената организация отправят покана към всички, които ползват велосипедът като превозно средство и имат желание да покарат из нощна София, да се присъединят към инициативата.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed