28 Апр. 2024

Вие сте тук

Велико Търново ще кандидатства за Европейска столица на културата през 2019

26.05.2011

Пет български града ще се конкурират в надпреварата

 крепостта Царевец, Велико Търново

 

Велико Търново ще се включи в надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 г. заедно със София, Пловдив, Варна и Бургас.

Кандидатурата на старата българска столица ще бъде издигната от инициативен комитет, подкрепен от творчески и неправителствени организации, съобщи на пресконференция Даниел Панов - управител на общинската агенция по туризъм "Царевград Търнов". По негови думи за европейски столици на културата през 2019 г. ще бъдат обявени по един град от Италия и България, които ще бъдат избрани от международно жури по специални критерии на ЕС.

Според концепцията, разработена от инициативния комитет, водещите теми върху които ще се работи за кандидатурата на Велико Търново, са "Младежта на Европа пази културно-историческото наследство" и "Велико Търново - със статут на ЮНЕСКО за фестивален град". Предвижда се да бъде създаден младежки инициативен комитет, който да работи върху конкретни инициативи в подкрепа на идеята. Сред обсъжданите проекти са сформирането на Европейски младежки симфоничен оркестър, организиране на фестивали на синтетичните изкуства, на уличните артисти и на традиционните изкуства и занаяти, както и на форум на европейските младежки лидери.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed