19 Апр. 2024

Вие сте тук

Великобритания и Кипър в спор за халуми

10.11.2015

Британски производители на "халуми" са възразили остро срещу действие на кипърски производители, претендиращи за признаване на това сирене като тяхна запазено търговско наименование. Това съобщи в. "Телеграф" в публикация под заглавие "Долу ръцете от нашето халуми", цитирана от кипърското издание "Политис".


Британските производители са заявили, че популярното сирене се прави и във Великобритания от 25 години насам и са изразили недоволство заради вероятността да не им се разреши в бъдеще да използват името "халуми", поставено върху техните продукти.


Според Съюза на британските производители на сирене около 300-400 тона халуми са били производени в страната през 2014 г.  Миналата седмица британското министерство на храните и аграрните въпроси е внесло официално възражение срещу кипърското искане сиренето "халуми" да бъде признато като запазена търговска марка. Според иизданието приемането на кипърското искане ще е катастрофално за британските производители.


В. "Телеграф" твърди, че искането на Кипър се радва на подкрепата на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който виждал в това възможност за взаимодействие между двете етнически общности на острова.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed