20 Апр. 2024

Вие сте тук

Вдигането на ДДС на 20% застрашава туризма, смятат британски хотелиери

10.01.2011

THExperts

 

Увеличаването на ДДС от 17,5% на 20% ще застраши както вътрешния, така и международния туризъм, смятат представители на хотелиерския бизнес във Великобритания. Миналата седмица правителството вдигна ДДС с надеждата да намали увеличи постъпленията в хазната. Експерти обаче твърдят, че това ще накара потребителите да харчат по-малко, което ще окаже негативно влияние върху вътрешния туризъм на Острова.

Освен това те се опасяват от намаляване на туристопотока от САЩ и Канада заради ръста на данъка. За европейците Великобритания също ще стане твърде скъпа и неконкурентоспособна на фона на по-примамливите в ценово отношение оферти. Проучване в TripAdvisor сред 3200 европейци показва, че според всеки четвърти Великобритания става твърде скъпа за техния джоб, а други 26% не са сигурни дали ръстът на ДДС ще окаже влияние на тяхното решение да посетят страната.

Според Мартин Коучман, заместник-изпълнителен директор на Британската асоциация по гостоприемство това решение е повод за притеснения.

Според него с това Великобритания става трета по размер на ДДС държава в ЕС след Дания и Литва. По думите му, ако някой трябва да избира дали да отиде до Лондон, където ДДС е 20%, или Париж, където е едва 5,5%, очевидно е какъв ще е изборът. По думите му всеки 1% намаляване на конкурентността в областта на хотелиерството носи 1,6% загуби на отрасъла.

Според Коучман не е лесно да се изчисли какви точно загуби ще донесе това решение на отрасъла, но според прогнози на асоциацията за хотелите и ресторантите ще са в размер на 1 млрд британски лири.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed