28 Март 2024

Вие сте тук

Варна посрещна първия полет от Истанбул

30.05.2014

Първият полет по новата директна линия между Истанбул и Варна на Турските авиолинии кацна днес на летище Варна. Линията ще се обслужва целогодишно.

 

Чрез нея изграждаме един международен мост, който предстои да допринесе за ръста на българския туризъм. Летището в Истанбул, Турция, е международен хъб, разпределящ авиопотоците за Източна Европа и Близкия изток. Така ние осигуряваме въздушен мост от една страна с Китай , Япония, Тайланд, а от друга със страните от Северна и Южна Америка, коментира заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, който бе във Варна за откриването на новата директна линия Варна - Истанбул. Според него при утвърждаване на новата линия, летище "Варна" има възможност да се превърне в подхъб на летището в Истанбул. „Варна може да стане директна точка за полети, идващи от централна и западна Европа“, каза още зам.-министър Ботев.

 

Чрез новата линия Варна се отворя за света и светът се отваря за Варна. Днес турската авиокомпания добавя още една перла в корона си, каза Генералният секретар на Световната организация по туризъм (СОТ) Талеб Рифай, който е на посещение в България.  

 

Летището в морската ни столица е най-близкото за населението на Румъния на Югоизточна Украйна, Югозападна Русия и Молдова. „За България това е потенциален пазар от над 15 млн. чуждестранни гости“, подчерта заместник-министър Ботев. Първият самолет кацна на летище Варна от Истанбул днес, 30 май, след официалното откриване на линията.

 

Към момента самолети на THY – (Turkish Airlines) летят само до столицата на България. През последните две години сътрудничеството между България и Турция в областта на гражданската авиация се развива по посока на медицинския туризъм.

 

Специално за събитието с първия полет на "Търкиш еърлайнс" от Истанбул пристигна и Ахмед Болат, заместник-генерален директор на Търкиш еърлайнс за инвестициите и технологиите на авиокомпанията.


"Варна е 209-та точка, до която летят нашите самолети. 208-та точка беше Бостън, САЩ, а 210-тата ни точка ще бъде Монреал, Канада. Отначало започваме с четири полета седмично, но в кратко време планираме те да станат ежедневни. Чрез новата дестинация Варна ще бъде свързана с над 200-точки на света. Прогнозите сочат, че новата линия разполага с добър потенциал. През миналата година 46 млн. пътници са пътували с "Търкиш еърлайнс", през тази година се очаква те да бъдат 60 млн. души", заяви той, цитиран от БТА.


Според турския представител насърчаването на инвестициите във въздушния транспорт между Турция и България е на базата на принципа на взаимната печалба.


Той подчерта, че турските инвестиции в България са около 2 млрд. долара, но стремежът е те да бъдат увеличени. Тук Ахмед Болат даде пример със съседна Румъния, където турските инвестиции надхвърлят 5 млрд. долара, т.е. два и половина пъти повече.


"Варна е туристическа дестинация. По въздуха до града ще се стига за 40 минути. Това е нашата най-кратка дестинация. Но е много обещаваща. Варна е град, където има много бизнесмени, студенти. От тази гледна точка кореспондира с широк спектър от клиенти. Не очакваме, че ще има трудности за пътникопотока и поради широкия спектър на вътрешните ни дестинации, пътниците ни ще имат възможност за удобен трансфер и за локалния туризъм. Планираме полетите от Истанбул за Варна, които на първия етап ще се извършват четири дни в седмицата, да станат ежедневни" каза още Ахмед Болат.


Директорът на "Търкиш еърлайнс" в България Джен Йоджал подчерта, че Варна е втората дестинация на турската авиокомпания след София, от чието откриване тази година се навършиха 30 години.


"Всяка година много туристи от чужбина и от страната прекарват почивката си във Варна, поради което е известна и като лятната столица на България. Варна е туристически и студентски град и това също е голямо предимство. Въпреки че Варна е близо до Истанбул, пътуването с кола е доста трудно и отнема време, около 5 или 6 часа. А по въздуха ще трае само 40 минути. И нашите разчети показват, че хората в България, респективно във Варна, отдават голямо предимство на фактора време. Въпреки че е най-кратката дестинация на нашата авиолиния, смятаме, че има потенциални възможности", каза той.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed