29 Март 2024

Вие сте тук

Българско хоро в сърцето на Брюксел

17.04.2016

Стотици ентусиасти се хванаха на хоро на централния площад на Брюксел "Гран плас", следвайки стъпките на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева, съобщиха от пресофиса на еврокомисаря.


Тази неделя за четвърта поредна година Георгиева поведе Голямото хоро, което се организира по нейна инициатива в рамките на фестивала за балканска музика и изкуство Balkan Trafiк!


Организираме Голямото хоро заради емоцията, която изпитваме, когато сме заедно; за това, че показваме културата и красотата на България, и защото можем да се обединим, да се хванем за ръце и да бъдем заедно, каза Кристалина Георгиева. С Голямото хоро показваме, че въпреки събитията, които раниха Брюксел, продължаваме да живеем, да обичаме, да работим и да танцуваме, обърна се тя към гостите на събитието.


Ансамбъл "Разложки мераци" - специалните гости на тазгодишното събитие, откриха празненството. Само няколко минути по-късно ги последваха всички почитатели на българските народни танци, начело с Кристалина Георгиева. Освен българите, пременени в традиционни носии, и тази година хоро играха и почитатели на танците от други европейски държави, сред които Белгия, Австрия, Германия, Великобритания.


Голямото хоро се осъществява с подкрепата на Министерството на културата на България. Във фестивала участваха още белгийско-албанската група "Ватра", албанският ансамбъл "Викена Каменица - Али паша & Кели", белгийско-турската музикална група "Дилере Дестеан" и румънската група "Флоаре де Колт", които също се включиха в българското хоро. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed