24 Апр. 2024

Вие сте тук

Българско вино – рекордьор по съдържание на антиоксиданти

15.05.2012

Българско вино е световен рекордьор по съдържание на антиоксиданти във вино. Рекордът е отчетен на 19 март 2012 г. с удостоверение от японска лаборатория за анализ на хранителни продукти в Токио, съобщава сп. „Медицински магазин”.

 

„Сертификатът, издаден от японската лаборатория, показва, че българското вино е с най-висок антиоксидантен капацитет сред всички известни натурални вина и напитки в света, уточнява Вили Гълъбова, дегустатор и първи български международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition, UK - един от най-големите и престижни винени конкурси в света.

 

Според резултатите от изпитателния анализ съдържанието е ORAC 87 µmol TE/g - 8700 ORAC единици за 100 g. ORAC (Oxygen Radical Absorbent Capacity) е скала за измерване съдържанието на антиоксиданти в различни природни растителни храни, разработена от Американския щатски департамент по земеделието (USDA). Тя се използва за сравняване на различните хранителни източници и тяхната полезност като антиоксиданти. За да се почувства ползата от антиоксидантите, Американската агенция по лекарствата препоръчва дневна доза от 3000 до 5000 единици ORAC. Средностатистическият съвременен човек консумира само 1000 единици на ден при препоръчителна норма от 1750 единици.

 

„Сред характеристиките на българското вино трябва да се отбележат още, че то е 100% натурално вино, с лечебни свойства, произведено по специална технология и ноу-хау. Сортът е Каберне Совиньон, с произход Тракийска низина, алкохол 14,5 vol и наименование Alfa Vita”, пояснява Вили Гълъбова.

Най-масовите и любими плодове като ябълка и банан дават съответно 218 и 221 единици ORAC. Боровинката се счита за една от най-полезните храни на света и дава 2400 единици ORAC. Когато стане въпрос за червено вино, то съдържа 3000 ORAC единици. За сравнение, българското вино, както вече казах, притежава 8700 ORAC единици за 100 g, близо 3 пъти повече от останалите.”

Научните изследвания показват, че консумацията на храни и напитки с висока ORAC стойност може да забави процесите на оксидация в организма, които са непосредствено свързани със стареенето. Така се забавят процесите на стареене, подпомага се усвояването на витамин C, усилва се циркулацията на кръвта в капилярите, намалява рискът от сърдечносъдови заболявания, намаляват се нивата на „лошия” холестерол и др.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed