19 Апр. 2024

Вие сте тук

Българска баница за немския министър Илзе Айгнер

18.01.2013

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов почерпи с българска баница със сирене федералния министър на храните, земеделието и защита на потребителите на Германия Илзе Айгнер.

 

Г-жа Айгнер сама поиска да опита от баницата, която й е напрaвила впечатление на миналогодишното изложение. На своя колега министър Найденов подари копринена национална риза с шeвици и посребрени пафти. Г-жа Айгнер и кметът на Берлин Клаус Воверайт получиха от министъра и кошница с традиционни български продукти - селектирано червено вино, розови продукти и подкова „Горнооряховски суджук”, който страната ни регистрира пред ЕС, като продукт със защитено наименование.

 

След официалното посещение на министър Айгнер на българския щанд на „Зелена седмица” министър Найденов коментира, че с тази си визита тя е показала специалното отношение, което има към страната ни. Тази година при откриването на изложението на щандовете участва и канцлерът на Федерална Република Германия Ангела Меркел, с което се наложи промяна в програмата и в обиколката на министър Айгнер. Много от щандовете г-жа Айгнер не успя да посети, но въпреки това дойде до българския.

 

Това е четвъртото поред изложение, на което България се представя със самостоятелен щанд, посочи министърът.  Той е с площ от 140 кв. м, за първи път е в центъра на палатата и е отворен за посетителите от всички страни.

 

Към щанда има и ресторантьорска част, на която гостите на изложението ще могат да вкусят от националната ни кухня. На изложението 15 български производители представят своите продукти, като и този път акцентът е върху биопроизводството.  Гостите на „Зелена седмица” ще могат да дегустират от традиционното бяло саламурено сирене, вино, месни колбаси, розови продукти, мед и пчелни продукти и други. За музикалното оформление на щанда отговаря ди джей Стан Колев, който е един от най-добрите в областта на прогресив хауса в света. Две млади изпълнителки представят националните фолклорни ритми, смесени с модерни елементи, което привлича интереса и на многобройни посетители на българския щанд. 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed