29 Март 2024

Вие сте тук

Българската биопродукция - предимно за износ

19.06.2012

Производството на биологично чисти продукти е нараснало значително в България. В същото време става ясно, че основна част от тях отиват за износ в европейските страни, показват данни на Министерството на земеделието.


Шест пъти е нараснал броят на производителите на биологично чисти продукти в България от 2006 г. досега. Приблизително толкова са нараснали и площите за биологично производство. Засилването на интереса към биологично производство в България се обуславя от нарастващото търсене на биологична продукция в световен мащаб. Основна част от продукцията се изнася, като българските биологични продукти намират добър прием на европейския и световен пазар.

Към края на 2011 г. общият брой на регистрираните в Министерство на земеделието и храните биологични производители, преработватели и търговци е 1054, с близо 30% повече спрямо предходната година. След повече от двойно увеличение през 2010 г., продължават да нарастват и площите, обхванати от системата на контрол на биологично производство, достигайки до 26 622 ха през 2011 г.                                                                                                    През 2011 г. са нараснали площите, заети със зърнено-житни култури, като се отглеждат основно пшеница, царевица, ечемик и ръж.

С 11% повече са и площите, заети с трайни насаждения, отглеждани по биологичен начин, като особено голям е интересът към орехоплодните видове - орехи, лешници, бадеми и кестени. Увеличават се и площите с насаждения от ябълки, сливи и кайсии, регистрирани в система на контрол през 2011 г. В същото време, през 2011 г. се отчита намаление на площите с череши, регистрирани в система на контрол.


Произвеждат се и повече биологични зеленчуци, като най-значителен е ръстът на площите, заети с артишок. В същото време площите с домати и краставици се запазват, а тези с дини и пъпеши през 2011 г. намаляват.


За първи път в система на контрол през 2011 г. са включени и насаждения от маслини. Включването на култури, нетипични за нашата страна, показва ясното желание и усилията на биологичните производители да разнообразят видовете култури, които отглеждат. 


През последните две години сертифицираните екологично чисти площи, от които се събират диворастящи плодове, билки и гъби са в размер на над 540 хил. ха.

 

Положителна тенденция има и в животновъдството. Над два пъти и половина в сравнение с 2010 г. е нараснал броят на отглежданите биологично говеда. За пръв път е регистрирана и биоферма с 200 бизона. През 2011 г. в страната вече се отглеждат общо над 10 хил. броя овце и кози, като броят на козите, отглеждани по биологичен начин, нараства с над 20% спрямо предходната година. Заради голямото търсене на биологичен мед на европейския пазар е увеличен с 27% броят на пчелните семейства.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed