29 Март 2024

Вие сте тук

Българо-румънски винен фестивал събра в Русе жители от двете страни на реката

28.06.2012

Град Русе  събра днес български и румънски винени специалисти и местни производители, дистрибутори, представители на местната власт и браншовите организации, сомелиерски експерти, граждани от двете страни на реката. Градът стана домакин на първата Дунавска Винария, която бе открита от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Фестивалът е своеобразен финал на проекта „Дунавски винарски дестинации“, който е финансиран от програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския Фонд за регионално развитие.


 Сдружение „Евроинтегра“ – България и сдружение „Партенери 2000“ – Румъния представиха над 25 български и румънски винарни и представители на хранително-вкусовия бранш. Фестивалът ще продължи. до 30.06.2012 г. и ще бъде отворен за посетители от 11:00 до 19:00 часа. Д-р Мирослав Найденов коментира, че българските винопроизводители предлагат все по-качествени и разнообразни вина и това е отрасъл, който бележи ръст.

 

Сътрудничеството и обмяната на опит при винопроизводството между България и Румъния дава възможност за увеличаване на конкурентоспособността на двете държави както на европейските, така и на пазарите на трети страни.

Ръководителят на проекта за България Десислава Дончева представи пред бизнеса, браншовите организации, местните власти и неправителствените организации резултатите по проекта „Дунавски винарски дестинации“:

 

  • 10 сомелиерски обучения, в които са обучени над 300 заети лица от бизнеса;две обучителни обиколки в двете държави за обмяна на опит, добри практики и промотиране на новите възможности;
  • триезичен интернет сайт, винарска карта (интерактивна и хартиена версия) на български, румънски и английски език;
  • триезичен мултимедиен туристически пътеводител – продукт, насочен към вниманието на туристите, които не са решили коя ще е тяхната следваща дестинация.

     

Проектът постави началото за развитие на винен туризъм. Той осигури нови възможности за развитие на туристическата индустрия, винопроизводителите, лозарите, туроператорите, търговците на вина и ресторантьорите. Проектът „Дунавски винарски дестинации“ успя да създаде нов имидж и съвместна туристическа политика, които да доведат до значително развитие на трансграничния регион, обобщават организаторите.


Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed