26 Апр. 2024

Вие сте тук

Българи и румънци най-рядко в Европа резервират почивката си онлайн

17.05.2016

 

 

Финландците купуват най-много самолетни билети онлайн, холандците правят

най-много хотелски резервации в мрежата

 

 

Българите и румънците най-рядко правят резервации за почивката си в интернет. Това показват данни на Евростат, представени днес от Европейската комисия.


Девет на сто от българските туристи и седем на сто от румънските правят резервации в хотели и плащат онлайн. За сравнение в ЕС   средно 55% от пътуващите използват интернет, като най-много онлайн резервации се правят от гражданите на Холандия (69%), Франция (68%) и Люксембург (67%).


При купуването на самолетни билети онлайн  двама от трима пътници  в ЕС запазват място на борда през интернет. Най-често така купуват билети финландците (90%) и холандците (81%). В дъното на таблицата са Румъния (23%),  Словакия (27%), Чехия (38%), Белгия (45%) и Гърция (47%), като за България данни не са публикувани.

 

 

Всеки втори пътник в ЕС, който се качва на влак, също е купил билета си по електронен път.


През 2014 г. 95% от местата, предлагащи почивка в ЕС, са имали електронна страница. За сравнение средно 75% от дружествата в Европа имат сайт. В 74% от туристическите сайтове съществува възможност за покупка онлайн, докато при останалите фирми такава възможност предлагат едва 17%.

 

Като цяло две трети от туристите от ЕС използват интернет при планиране и резервация на пътуванията си. През 2014 г. повече от две трети от самолетните билети и половината от железопътните билети са били закупени онлайн, както и половината от резервациите в хотели.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed