29 Март 2024

Вие сте тук

България с още една крачка по-близо до Шенген

04.04.2011

Водещият екип в работната група по въпросите на Шенген към Съвета на ЕС е заявил днес категорично, че България отговаря на изискванията за опазването на сухопътните граници на зоната. Това съобщи след заседанието на групата посланик Бойко Коцев, ръководител на Постоянното представителство на България към ЕС, цитиран от медиите.

На днешното заседание е било отчетено, че страната ни е извършила всичко необходимо след препоръките от декември миналата година. В края на 2010 г. експертна проверка постави допълнителни задачи пред страната ни, чието изпълнение бе установено с последната проверка от края на март тази година.

Обсъжданията днес засягаха доклада от мартенската мисия на европейските експерти.

Работната група  е поздравила България за постигнатия напредък и за констатациите от последната експертна мисия. Подчертано е, че това се дължи на изпълнените ангажименти от страна на министерствата, на политическата воля, както и на осигурените от правителството финансови средства, уточни посланик Коцев. Очаква се до 11 април страните от ЕС да зададат допълнителните си въпроси, а до 19 април страната ни следва да отговори, ако получи запитвания. Няма поставени условия за развитието на процедурата по-нататък, която предвижда въпросът да бъде разгледан и от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

Парламентарната комисия трябва да приеме становище, което да бъде обсъдено и гласувано от ЕП. Становището на парламента има консултативен, но задължителен характер. Когато тези два етапа бъдат завършени, въпросът с присъединяването на България и Румъния към свободната от граничен контрол зона преминава за окончателно решение на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи.

Очаква се днешният доклад да бъде окончателно одобрен до края на април или в началото на май, информира БТА.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed