28 Март 2024

Вие сте тук

България - с отличие на „ИНТУРМАРКЕТ“

17.03.2013

България в лицето на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма получи „диплом за мащабно участие“ в осмото международно туристическо изложение „ИНТУРМАРКЕТ“ в Москва, съобщи пресцентърът на министерството. Заместник-председателят на Световната организация по туризъм Золтан Шомоди връчи отличието на специална церемония на директора на дирекция „Туристическа политика“ в МИЕТ Мария Иванова. Наградата е от името на ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Александър Радков.

 

В рамките на изложението Иванова и Радков проведоха и работна среща, на която България и Русия потвърдиха твърдото си намерение да развиват още по-активно успешното си сътрудничество в туризма. Двете страни се съгласиха, че са неоходими общи усилия за облекчаване на визовия режим, което ще увеличи допълнително обмена на туристи между тях.

 

Руските граждани са сред най-многобройните  чуждестранни туристи в България. МИЕТ запозна руските партньори с основните моменти в новоприетия Закон за туризма, за чието прилагане трябва да се разработят 13 наредби в период от 3 до 6 месеца. Към една от тях – за детските и младежките пътувания с обща цена, руската страна проявява подчертан интерес. През последните няколко години броят на руските деца, които избират за ваканциите си България, се увеличи чувствително и затова са нужни пълни гаранции за здравето и безопасността им, подчертаха двамата събеседници. Те изказаха задоволство от дейността на българо-руската работна група по туризъм и се споразумяха следващото й заседание да се проведе в Русия. Мария Иванова подчерта пред Радков готовността на страната ни да развива и сътрудничеството си в туризма с различни руски региони.

 

На втория ден от „ИНТУРМАРКЕТ“ българската делегация се срещна с ръководителите на един такъв регион с огромен потенциал в туризма - Алтайския край. Той е стратегически партньор на експото и към него проявяват интерес все повече страни и компании. В Деня на Алтай на изложението - Масленица (Прошка), Мария Иванова и зам.-губернаторът на областта Александър Щетинин подписаха меморандум за сътрудничество между МИЕТ и администрацията на Алтайския край в областта на туризма. С него двете страни подчертават волята си да разширяват сътрудничеството си във всички сфери на туристическите услуги. Алтай е много богат на гори, минерални извори, реки и езера и като България предлага разнообразни туристически услуги – еко-, СПА, балнео-, екстремен, еко-, културно-познавателен туризъм.

 

На церемонията присъства и извънредният и пълномощен посланик на България в Русия Бойко Коцев, който бе отличен от губернатора на Алтай Александър Карлин с юбилеен медал за 75-годишнината от административното обособяване на региона. Посланик Коцев пък връчи на г-н Карлин почетния знак „Самарски кръст“ по повод 135-годишнината от освобождението на България от османско иго.    

 

В заключителната част на експото се проведоха семинар и презентация за България пред над 70 мениджъри на руски туристически фирми, които работят предимно с нашия пазар. МИЕТ и Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР) проведоха след това и поредната си съвместна атестация за специализираните компании. Тя дава възможност на фирмите да проверят с тест доколко познават туристическите продукти на България. Тази година изпитът премина под надслов „В България – целогодишна дестинация“, а най-добре представилите се получиха дипломи за различните категории услуги. Атестации се провеждат периодично и в други градове на Русия.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed