28 Апр. 2024

Вие сте тук

България: нов имидж и стари несгоди

13.03.2012

 

Под заглавие "България: нов имидж и стари несгоди" Дойче веле публикува репортаж от завършилата миналата седмица най-голяма туристическа борса в света ITB Берлин. Предлагаме пълния текст на статията, която в оригинален вид можете да намерите на сайта на Дойче веле.

 

Ниски цени и съмнително качество - това е България като туристическа дестинация в очите не само на германците. Имиджът трябва да се промени - такава е амбицията на страната. Идеи има, но и пречките са още много.

Последното издание на Международния туристически панаир в Берлин ИТБ потвърждава една отскорошна българска амбиция. От няколко години насам България иска да се наложи като целогодишна дестинация за посетители от чужбина, а не да залага само на масовия туризъм по Черноморието. Иска, с други думи, да сложи край на досегашния евтин имидж. В новата концепция се вписват профилът на страната на сайта на ИТБ, рекламните брошури на министерството на икономиката, енергетиката и туризма, снимките на щанда, а и голяма част от изложителите - малки и средни туроператори, предлагащи студентски пътувания, културен, селски и спа-туризъм.

На българския щанд в Берлин се предлагат и нови за страната идеи като "комунистически тур за носталгици" на фирмата на Цветелина Цанкова "Nvision travel". Концепцията е добре позната в Германия, Румъния или Латвия, разказва 30-годишната управителка. В Берлин например се предлагат турове с трабантчета, нощувки в хотели в соц-стил или посещения на важни места от времето на ГДР. И то с голям успех.


Миналото като туристическа дестинация

Пред "комунистическите турове" на Цветелина Цанкова обаче изникват трудности: "За съжаление повечето хора в България се стремят да забравят тази част от историята ни. Много неща не са запазени - няма го мавзолеят, редица обекти - като стари бункери - са разрушени или са просто в окаяно състояние." Историята трябва да се помни, най-малкото за да не се повтори, а и не е повод за срам, казва Цанкова. Целта на тези турове е не да се дава политическа оценка за миналото, а просто да се покаже на туристите ежедневието на хората по времето на социализма.

Ето защо младата жена води любопитните чуждестранни туристи в някой столичен квартал, запазил автентичния си соц-облик, правят се посещения на промишлената зона на Перник или на родната къща на Тодор Живков в Правец. Туристите пийват боза и се гостят с добре забравените лимонови резенки например, понякога и в кафенето на някое селце, което изглежда така, сякаш времето там е спряло.


Без Черноморието не може

И тази година обаче най-много чуждестранни туристи ще се насочат към Черноморието. Според данни на големите германски туроператори като Томас Кук, Алтурс или ТУИ резервациите за лятна почивка в България са се увеличили в сравнение с предходната година. Положителната тенденция само донякъде се дължи на размириците в северноафриканските страни, смята Лъчезар Христов, управител на "БГ Турс". Фирмата със седалище в Германия е специализирана за почивки на българското Черноморие. "Това не увеличи броя на туристите в България. Главният печеливш беше Турция. Едва когато се напълниха турските хотели, част от туристите дойдоха у нас."

Очакванията за предстоящия сезон са все пак оптимистични. След лошата 2009 следват две по-добри години за морския туризъм, казва Христов. Той се надява тази година най-малкото да се запази нивото от 2011. Българският туризъм може да спечели само от качество и по-добро предлагане, категоричен е Христов.


По-малко обещания, повече инвестиции

Всичко това обаче се постига с инвестиции - най-вече в национална реклама, подчертава Веселин Велчевски от "СЕМА холидейс". "За държава, която иска да развива туризма, е много важно да има добра национална реклама." Тъкмо малките и средни туроператори зависят от имиджа на страната в чужбина, тъй като те работят в тясно сътрудничество с туроператори от други страни.

В разговори с потенциални партньори на панаира Велчевски често чува следната оценка за страната: "България не поражда интерес със забележителностите си, единственото нещо, с което привлича, са ниските цени. Вдигнат ли се цените, туристите ще ви обърнат гръб."

За подобряването на имиджа са важни и участията в международни изложения като това в Берлин, където България тази година е представена с по-голям и по-добре оформен щанд от предишни години, казва Велчевски. Липсва обаче реклама по билбордовете или в автобусите и трамваите. Липсва и подкрепа за самите изложители. Всеки един туроператор поема сам разходите за щанда. Заедно със самолетния билет, нощувките и разходите за храна и персонал инвестицията се равнява на тази за малък автомобил, закупен на старо, разказват изложители. Страни като Румъния и Турция преследват съвсем друга стратегия. Турция прави офанзивна реклама по телевизията и билбордовете, Румъния привлича с кулинарни изненади. Освен това и двете държави субсидират наема за щандовете.

Автор: Б. Григорова/ Редактор: Б. Рачева

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed