20 Апр. 2024

Вие сте тук

България може да увеличи отглеждането на мавруд

04.07.2012

Има възможност площите за отглеждане на сорта мавруд у нас да се увеличават през следващите години, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, цитиран от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Коев откри кръгла маса в Асеновград, свързана с възможностите за отглеждането на сорта у нас. Според него в страната са засадени само 1663 хектара с мавруд, което е малко под два процента от общите лозови масиви у нас.

Сортът е традиционен за България и това е една от основните причини да искаме да го запазим, коментира Коев. Той посочи, че маврудът от Асеновград е емблема, която може да представя страната ни пред света. Рекламирането на българските сортове може да стане единствено когато държавата и целият винен сектор работят заедно.

Експертите от региона са поискали да бъде създадена национална програма за развитие и рекламиране на сорта.

От Изпълнителната агенция по лозата и виното припомнят, че за първото тримесечие на тази година България е изнесла близо 11,7 млн. литра вино. Консумацията на вътрешния пазар през 2011 г. се е увеличила с 1,4 процента до над 93 млн. литра. От агенцията добавят, че и засетите площи с мавруд в района на Асеновград и Пловдив са около 7814 дка.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed