19 Апр. 2024

Вие сте тук

България и Чехия ще привличат китайски туристи

14.09.2015

Възможностите за сътрудничество за увеличаване дела на китайските туристи към България и Чехия в дългосрочен план бяха обсъдени по време на среща на министъра на туризма Николина Ангелкова и министъра на регионалното развитие на Чехия Карла Шлехтова. Разговорът се състоя в рамките на 21-вата Генерална Асамблея на СОТ.

 

 

По време на срещата с чешкия си колега министър Ангелкова го информира, че България вече има подписан Меморандум за разбирателство в областта на туризма с Китай. Тя подчерта, че това е не само сериозна крачка напред в партньорството между двете страни, но и ефективна мярка за превръщането на Европа в предпочитана за китайските туристи дестинация.

 

 

Чешкият министър сподели, че според официални данни 10% от китайските туристи в Европа желаят да ползват туристически услуги за около месец (28-30 дни). Това предполага комбинирани маршрути, които включват и България. Министър Шлехтова изрази идеята Прага да се превърне в своеобразен център за пренасочване на туристопотока от Китай към различни европейски региони. Тя изрази готовността на Чехия да увеличи броя на полетите от Прага до София и да се открие нова самолетна линия Прага-Варна. Чешкият министър допълни, че вече има директен полет Прага-Пекин. В разговора беше изразено единодушие, че китайските туристи търсят сигурни дестинации, а България и Чехия покриват критериите им за безопасност на пребиваването.

 

 

 

В момента Китай е най-големият генериращ пазар за туризъм в световен мащаб както по брой туристи, така и по разходи за туризъм, сочат данните на СОТ.  През 2014 г. броят на китайските туристи в световен мащаб е достигнал 109 млн. души, което е увеличение с близо 11 млн. спрямо предходната година. Разходите им за туризъм възлизат на 165 млрд. щ.д., което е ръст от 28%. По официални данни на CLSA, водеща инвестиционна и консултантска компания в Азия, до 2020 г. броят на китайските туристи в световен мащаб ще достигне 200 млн. души. 

 

 

Министър Ангелкова изтъкна, че Китай е стратегически пазар за България с дългосрочна перспектива и е изключително важно страната ни сега да работи за създаване на условия за привличане на китайски туристи у нас.

 

 

В рамките на 21-вата Генерална асамблея на СОТ министър Николина Ангелкова разговаря и с Ли Дзиндзао, председател на Националната администрация по туризъм на Китайската народна република. Той отбеляза, че това е третата среща между двете туристически администрации, което красноречиво показва важността на сътрудничеството между тях. Ли Дзиндзао изрази задоволство и от факта, че в много кратки срокове е бил постигнат значителен напредък в двустранното партньорство – в разработването на общ туристически продукт и в посока улесняване издаването на визи чрез иницииране на партньорство с Франция, която вече има 20 изнесени визови центъра в Китай.

 

 

Китайските туристи, посетили България през 2014 г., са близо 14 хил., което е с над 30% повече от предходната. За 7-месечието на 2015 г. в страната ни са почивали близо 9 хил. китайски туристи, което е увеличение с над 14%. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed