28 Март 2024

Вие сте тук

България и Черна гора ще промотират съвместно туризма си

27.02.2014

България и Черна гора да промотират съвместен туристически продукт  предложиха президентите Росен Плевнелиев и Филип Вуянович, съобщи Прессекретариатът на българския президент. Двамата посетиха днес историческия град Котор в Черна гора.


Културно-историческото наследство на побратимени градове под егидата на ЮНЕСКО, каквито са Котор и Несебър, може да бъде емблема на историческото богатство на България и на Черна гора и то трябва да бъде показвано. "Потенциалът ни е огромен, просто трябва да го отключим", коментира президентът Росен Плевнелиев.


"Ще направим всичко възможно за свързването на нашите народи, на културите ни, на туристическите ни атракции, на музеите ни, както и да насърчим контактите между кметовете и да работим за създаването на общ регионален продукт", каза българският държавен глава. Според президента, много възможности в тази посока разкриват и механизмите на европейската солидарност.


Двамата държавни глави отбелязаха и 10-годишнината от трагедията при река Лим, в която загинаха 12 български деца. "Добре е никога да не забравяме какво отношение срещнахме тук, в Черна гора, подадената ръка и приятелството, което виждаме в най-трудните моменти. Това ме прави оптимист за нашия регион. Иска ми се да приключим с историята на едни Балкани, където всеки е срещу всеки. Нека не забравяме трагедията, да разказваме историята на оживелите и на спасителите", каза президентът Росен Плевнелиев пред български и черногорски журналисти в Котор.

 


По-късно пред президентите Росен Плевнелиев и Филип Вуянович представители на бизнеса от Черна гора подчертаха, че регионът на Балканите е единен пазар и като такъв трябва да бъде представян пред потенциалните инвеститори. Участие в срещата взеха представители на Стопанската търговска камара на Черна гора, в която членуват 18 000 фирми предимно от сектора на услугите, на Съюза на туристическите организации в страната и други. Черногорските предприемачи откроиха като сектор с много висок потенциал за български инвеститори производството на храни. Изтъкнато беше и доброто сътрудничество на черногорските съсловни организации на бизнеса с търговските палати от другите страни в региона, което разкрива допълнителни възможности за общи действия за насърчаване на чуждестранната, но и на взаимната инвестиционната активност на партньори от балканите страни.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed