23 Апр. 2024

Вие сте тук

България и Хърватия ще водят туристи по „Пътя на римските императори“

27.04.2011

 

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и хърватският му колега Джуро Попияч, министър

на икономиката, труда и  предприемачеството 

 

България и Хърватия ще водят туристи на Балканите чрез  трансграничен културен маршрут „Пътят на римските императори“, стана известно днес след среща в Загреб между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и хърватския му колега Джуро Попияч, министър на икономиката, труда и предприемачеството. Министър Трайков е в Хърватия в рамките на правителствена делегация, водена от премиера Бойко Борисов.

 Туризмът е една от най-перспективните сфери за сътрудничество между двете страни, е подчертал на срещата министър Трайков, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство. 

Идеята  за съвместния маршрут е свързана със съвместно развиване и промотиране на културното наследство от тази епоха в комбинация с със СПА и еноложки туризъм. Проектът обхваща четири страни – България, Сърбия, Румъния и Хърватия, а в България се разработват тематични маршрути по реално функционирали римски пътища от древността (направленията София – Пловдив - Свиленград; поречието на р. Дунав; Дуранкулак – Варна – Бургас и др). Министър Трайков акцентира върху чудесните условия и база за зимен ски туризъм у нас, както и върху богатството на минерални извори и развит СПА туризъм в страната. Тези дадености, в комбинация с културното богатство на България – уникалните тракийски разкопки, множеството културно-исторически паметници от римско време и морския ваканционен туризъм превръщат България в модерна целогодишна туристическа дестинация, допълни Трайков.

Двамата министри обсъдиха насърчаването на търговския обмен и инвестициите, както и партньорството в енергийната сфера и туризма.Министър Трайков и министър Попияч отбелязаха като положителен знак увеличаването на стокообмена между двете страни, който е нараснал с 10% през 2010 г. спрямо 2009 г. Има значим потенциал за развитие и диверсификация, отбеляза министър Трайков. Според него предстоящото членство на Хърватия в ЕС ще увеличи възможностите за партньорство в рамките на общността и ще насърчи компаниите от двете страни да разширят контактите и инвестиционната активност.

Eнергийните компании на двете страни ще проверят възможностите за износ на български ток за Хърватия. Страната внася около 35% от електроенегията за покриване на вътрешните си нужди. По предложение на министър Трайков НЕК и хърватската държавна електрическа компания HEP ще анализират техническите и финансови условия за износ на ток от България за Хърватия. В енергийната сфера общ е интересът и за реализирането на важни инфраструктурни проекти като Южен газов коридор, достъп до капацитет за втечнен природен газ и преносни връзки за природен газ и електроенергия в Централна и Югоизточна Европа.

Двамата министри откриха българо-хърватски бизнес форум, на който министър Трайков представи условията за инвестиции и бизнес климата у нас. Паралелно с бизнес форума се състоя и Сесия на българо-хърватската смесена комисия по туризъм с учаситето на заместник-министър Иво Маринов.

По данни на статистиката  през 2010 г. стокообменът между България и Хърватия възлиза на 117.637 млн. евро – с 10% повече в сравнение с 2009 г. Нашата страна изнася предимно нефтени масла, медикаменти, тестени изделия, плоско валцувани продукти от желязо и други. Вносната ни листа се води от нефтен газ, нефтени масла, полимери на етилена, хартия и картон и други.

През миналата година България е посетена от 14 186 хърватски туристи, което представлява спад от 10% спрямо предишната година. Хърватските инвестиции в нашата страна за периода 2000 – 2010 г. са на стойност 37.9 млн. евро.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed