18 Май 2024

Вие сте тук

България и Тамбов търсят възможности за директно партньорство в туризма

31.05.2012

 Зам.-министър Маринов откри Дните на България в руската област


Двадесет и три български фирми с различен профил представят продукцията си на изложението на стоки и услуги в Тамбов, Русия.  Машиностроене, парфюмерия и козметика, строителство, имоти, туризъм, производство на напитки и храни, елекротехника, химия и др. отрасли са представени на изложението, което е централно събитие в двудневната програма на Дните на България в Русия. Форумът е  организиран от Българо-руската търговско-промишлена палата с подкрепата на МИЕТ.


 Русия е традиционен и сред най-важните външноикономически партньори на страната ни. Регионалното сътрудничество е едно от най-перспективните направления в деловите ни контакти, което се гради на широки и дългосрочни икономически интереси в реалния сектор. Това заяви днес в руския град Тамбов зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Той и и.д. губернаторът на едноименната област Александър Сазонов откриха Дните на България в региона.


Маринов участва в кръгла маса в администрацията на областта с ръководството на града и региона. На нея бяха представени българските участници в изложението и възможностите на страната ни като инвестиционна и туристическа дестинация. Зам.-министърът подчерта нуждата от нов тип бизнес партньорство в търговията, инвестициите, производственото коопериране, научната и експерименталната дейности, туристическия обмен. През следващите месеци ще се подготви подписване на меморандум за сътрудничество между МИЕТ и Тамбовска област в различни сфери – икономика, търговия, селско стопанство, туризъм, наука, образование и др., предвижда протоколът за проведените срещи.


Тамбов ще избере местна компания, която да съдейства за директното привличане на повече руски туристи у нас - без посредници и по опростени процедури, стана ясно след деловите разговори. МИЕТ получи и покана за участие на български фирми и организации в тамбовското изложение „Покровская ярмарка“ през октомври. То е с широк профил – лека промишленост, туризъм, недвижимости и др.


По време на визитата бе подписан и договор за сътрудничество между тамбовския завод за топлоизолационни материали „Изорок“ и български строители. В документа се предвиждат и социални клаузи – пътуване и почивка на руски специалисти в България. Домакините ще реализират и друга полезна идея - в местните супермаркети ще се открият щандове за наши биопродукти – лютеница, мед, месни и млечни изделия и др.


Иво Маринов посети вчера и два визови центъра в Тамбов – консулския и един от т.нар. изнесени, които скоро ще станат 16 в Руската федерация. В Тамбов работят 32 гишета за издаване на български визи за руски граждани при много добри технически условия и в ускорени срокове.


Тамбовска област е развит индустриален и селскостопански регион от централния окръг на Руската федерация. За 2011 г. българският експорт за Русия е с 25% ръст спрямо предходната, а руските туристи в страната ни са били с 20 на сто повече.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed