04 Май 2024

Вие сте тук

България и Испания ще организират инвестиционен форум в туризма

22.01.2014

България участва в седмото издание на "Екселтур" - световния форум на лидерите в туризма, който се проведе в Мадрид. Страната ни бе представена от заместник- министъра на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев, съобщи пресцентърът на МИЕ.


Над 1500 участници от 31 страни се включиха в срещата, която се проведе под мотото "Туризмът - ключов сектор за подкрепата на националния бранд". Освен представители на правителства от страни на четири континента, за които туризмът е ключов отрасъл, във форума се включиха и множество международни организации, собственици и президенти на авиолинии, водещи хотелски вериги, банкови и финансови институции, стимулиращи туристическия сектор, световни туроператори и др.


Форумът бе открит в Конгресния център на Мадрид при изключително високо присъствие от страна на испанското правителство. В своята реч премиерът Мариано Рахой подчерта, че туризмът е най-динамичният сектор, който успява първи да се възстанови от кризата и да тегли напред както Испания, така и световната икономика. Специално за Испания туризмът има и решаваща роля за повишаване на заетостта и всички очаквания са за изключително добра отминала година. Над 60 милиона туристи за първи път в историята на Испания са посетили през 2013 г. страната, а ръстът на чуждестранните туристи е над 5 на сто спрямо 2012 г.


Увеличението на чуждестранните туристи, посетили през 2013 г. България, е също около 5,5 на сто през 2013 г. спрямо 2012-а и за първи път имаме над 7 милиона чужди туристи, пребивавали за една година у нас, заяви заместник-министър Ботев. Той подчерта, че моделът за налагане на националния бранд на Испания е достоен за следване, както като ангажираност на държавата, така и като цялостни мерки, които правителството предприема. Това е допринесло Испания вече да е третата туристическа страна в света след Франция и САЩ по броя на чуждестранните си посетители.


Още в първия панел на форума участваха кметът на Мадрид Ана Ботея и генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай. Очаква се г-н Рифай да посети българския щанд по покана на г-н Ботев по време на 34-ото издание на Международното туристическо изложение "Фитур", което се провежда паралелно в Мадрид. Тази година националният щанд на България е изключително забележим и много по-голям, смятат експертите.


В испанското министерство на промишлеността, енергетиката и туризма се състоя и среща на заместник-министър Ботев с държавния секретар по туризъм на Испания Исабел Борего Кортес. От испанска страна присъстваха генералният директор на туризма в Испания Марта Бланко и Мигел Лопес от кабинета на г-жа Кортес. Заместник-министър Ботев бе придружен от посланик Константин Коджабашев и СТИВ-Мадрид Татяна Дончева. Двете страни се съгласиха, че е крайно време да бъде размразено двустранното споразумение за развитие на туризма, подписано през 2010 г., по което за съжаление до този момент не са предприемани конкретни действия. По предложение на г-н Ботев бяха набелязани първи конкретни стъпки в тази посока - размяна и посещения на групи журналисти и медиатори от двете страни. Испанските журналисти ще разгледат България, ще са запознаят с разнообразни маршрути и с потенциала на страната за приемане на испански туристи. Реципрочно българските медии ще имат възможност за организирано пътуване по испански маршрути, за да представят по-непознатите красоти на иберийската държава. Беше обсъдена и възможността за бъдещ общ инвестиционен форум в туризма за двете страни, както и перспективата да се проучи опитът на Испания за опазване на културно-историческото наследство на страната и превръщането му в туристически атракции.
Заместник-министър Ботев покани г-жа Кортес да посети България. Организацията за тази визита ще се осъществява от двете посолства, като предпочитани дати са дните около Празника на розата в Розовата долина. Изтъкната беше и необходимостта от интензифициране на културните отношения и институции между двете държави, както и по-същественото присъствие на България в испанските провинции, където има компактни маси работещи и пребиваващи българи.


Г-жа Кортес подари на г-н Ботев албум за дворците и чудесата на Испания, превърнати в туристически обекти. Бранимир Ботев се пошегува, че абсолютно идентичен албум е издаден и у нас за чудесата на България. Ние искаме да превърнем тези забележителности в туристически атракции и следвайки този път, ще се радваме да постигнем брой на чуждестранните туристите, близък до показателите на Испания, заяви заместник-министър Ботев.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed