29 Март 2024

Вие сте тук

България и Австрия обмислят съвместни проекти в туризма

17.01.2014

Зам.-министър Ботев участва в откриването на българския щанд на международното изложение „Фериен месе“ във Виена

 

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев участва в откриването на българския щанд на международното туристическо изложение „Фериен месе“ във Виена, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката. Страната ни се включи в най-голямата специализирана борса в Австрия и Централна Европа за последно през 2010 г. С активното съдействие на Министерството на икономиката и енергетиката българската туристическа индустрия се представя отново на тазгодишното издание. „Няма логика и не бе оправдано отсъствието на България от такова авторитетно изложение през предните години“, подчерта г-н Ботев и припомни, че за 2013 г. у нас е отчетен над 5.5% ръст на австрийските туристи. 125 хил.души са гостите от тази страна, посетили трайно България, а други над 60 хил. австрийци са минали транзитно с коли през България също през миналата година. Те традиционно са едни от най-големите любители на културно-историческия туризъм и са сред по-платежоспособните потребители у нас, заедно с французи, белгийци, японци и американци.

 

Бранимир Ботев се срещна с Елизабет Удолф-Щробл, генерален директор на генерална  дирекция „Туризъм и културно-исторически обекти“ към Федералното министерство на икономиката, семейството и младежта в Австрия. Присъстваха също българският посланик Елена Шекерлетова и СТИВ-Виена Петя Ичева. По време на разговора бяха постигнати договорености за ползването на австрийския опит в планирането и развитието на планинския туризъм и изграждането на лифтове и скисъоръжения при съчетаване на екологичните норми. Г-жа Щробл бе впечатлена от подготовката на стратегия за дългосрочно развитие на туризма в България. Бе изразена готовност Австрия да подпомогне този процес, като предостави информация за законодателството си и административните процедури за развитието и планирането на туризма, както и специалисти, които да подпомогнат разработването на този сегмент в нашата стратегия. Обсъдена бе и подготовката на кадри в сектора. Впечатляващо е, че в Австрия има 8 специализиране колежа по туризъм, един тясно профилиран  университет и над 100 средни училища, подготвящи такива кадри. Приоритетите и политиката в туризма в Австрия се формират на регионално ниво в 9-те провинции на страната. Годишният размер на бюджета й за туризъм, включващ национална реклама, подпомагане на малки и средни туристически фирми, хотелиери, туристическа инфраструктура, програми и други, е над 400 млн. евро за регионите годишно, а на национално ниво държавата осигурява 50 млн. евро за реклама на страната и подпомагането на малките и средните фирми в бранша.

 

На срещата бяха обсъдени 3 съществени теми за развитието на туризма – организиране на специализиран семинар с участието на г-жа Щробл и представители на австрийската администрация, който да запознае с австрийския опит в законодателството и управлението на туристически атракции и културно-историческо наследство. На второ място бе дискутирана възможността да се реализират специални турове у нас за австрийски туроператори и журналисти по исторически и природни забележителности, съчетани с гурме и вино маршрути – сред тях Розовата долина, Долината на Места, Дунавския регион. Бяха обсъдени и съвместни проекти по реализацията на Дунавската стратегия, създаването на съвместни туристически продукти, свързани с пътищата на Римската империя и на виното. Двете страни постигнаха съгласие да започне работа по подготовката на дългосрочно споразумение за развитие на туризма, инвестициите в тази сфера и подготовката на кадри, за което посолствата започват интензивна координация.

 

По-късно г-н Ботев се срещна с Йозеф Райтингер-Ласка, президент на Асоциацията на туроператорите и турагенциите в Австрия. Г-н Ласка предложи да се организира посещение в България на водещи австрийски бизнесмени, които да разгледат по-слабо познати културно-исторически паметници и да проучат нашия винен и гурме туризъм. Той подчерта, че австрийските туристи търсят по-интелектуални услуги, свързани с историята и емоциите, а не просто само почивка на море или планина. Традиционно австрийците посещават за море Хърватска, а планини си имат достатъчно, но при добро качество на зимния туризъм и добри цени много от тях биха отседнали и в България, особено при съчетанието на скиваканции с изобилие от минерални води и СПА процедури.

 

Зам.-министър Ботев предложи на г-н Ласка да инициират съвместен проект за създаване у нас на българо-австрийско училище по туризъм. Идеята бе приета много положително. Очаква се до края на март 2014 г. да се подготви предварителният план за организациите от австрийска страна, които ще подкрепят проекта финансово-организационно, а България ще представи подходяща сграда и допълнителни помещения за училището.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed