24 Апр. 2024

Вие сте тук

България иска включване на нови обекти в Списъка на ЮНЕСКО

05.09.2012

България работи по международен проект с цел да подготви  предложение за включване на нови обекти в Списъка на културното наследство на ЮНЕСКО.

 

Това съобщи БТА, цитирайки - директор на Националния археологически институт с музей  Людмил Вагалински. Според него имаме шанс шанс нови археологически обекти у нас - наследство от Римската империя, да бъдат обявени от ЮНЕСКО като част от световното историческо и културно наследство.

 

Предвижда се ангажиране на екипи от  археолози, юристи, архитекти и други специалисти, които да подготвят документацията за представяне на някои от водещите обекти. Сред тях  ще бъде античният град Улпия Ескус при днешното плевенско село Гиген. Тук  има готовност да бъде вдигнат в реални размери  храмът на Фортуна и това да стане атрактивен туристически обект у нас.

 

До две години находките трябва да бъдат представени за кандидатстване пред ЮНЕСКО.  Това според учения ще привлече в последствие инвестиции, нужни за продължаване на разкопките и експониране на историческите паметници така, че да станат по-добри туристически дестинации, поясни той.


България има огромен потенциал със своите Лимес обекти по поречието на Долни Дунав, е убеден Вагалински. Нито в Англия, нито в Германия има толкова отлично запазени паметници от този период, затова българските могат да привлекат инвестиции в икономиката, бе категоричен археологът.

 

В проекта са се включили няколко държави, като водещ е университетът във Виена.

 

В Плевен и региона гостуват 70 делегати на 22-рия Лимес конгрес, който започва утре в Русе. Те разгледаха Улпия Ескус, крепостта Сторгозия, археологическата колекция на Историческия музей в Плевен.

 

Проф. Дейвид Брийз - председател на Световния Лимес конгрес, и проф. Себастиян Зомар - ръководител на Баварската служба за опазвана на културното наследство, дадоха висока оценка на видяното. Тези обекти са представени добре, до тях има добри пътища, хотели, красива природа, което трябва да се използва за привличане на туристи, каза проф. Брийз. Според проф. Зомар това трябва да бъде грижа както на местните, така и на централните власти, защото са нужни много усилия, организация и пари.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed