19 Апр. 2024

Вие сте тук

България за пръв път с хотел сред най-добрите SPA в света

20.09.2010

 

 

Бургаският „Приморец” удостоен със Сертификат от EAWS

За пръв път България бе включена като дестинация в каталога на най-добрите Wellness & Spa хотели в света. Български хотел бе удостоен с най-престижния лиценз за хотелски и спа услуги – Европейски Спа и Уелнес Сертификат /Wellness & Spa Europe Certificate/. Международното отличие е присъдено на Грандхотел и Спа „Приморец” Бургас за високо качество и стардарт на предлаганите услуги. Едва 28 хотела в света, от които само 10 в Европа, са покрили критериите на Сертификата. Той се защитава пред Европейския Одитен Институт за Уелнес и Спа /The European Audit Institute Wellness & Spa e.V./ За тържественото връчване в Бургас специално пристигна Вицепрезидентът на Европейския сертифициращ институт д-р Михаел Гек. 5 звездният Спа „Приморец” успя да защити “Premium” степен за качество, с което се присъедини към елитното семейство на най-класните от свойта категория. 

За да получи Първа категория на Европейския Сертификат за качество, Гранд хотел „Приморец” отговори успешно на 850 изисквания. Критериите на одита са били фокусирани върху цялостната дейност – ниво на обслужване на рецепция и стаи, поддържане на чистота, качество на храната, разнообразие на уелнес и спа услугите, ниво на сигурност, тишина и комфорт, съобразителност на персонала и много други от момента на чекване до момента на излизане от хотела. Резултатите са обобщени и сумирани в няколко направления като обща атмосфера на хотела, компетентност на персонала, допълнителни услуги като екскурзии и културни мероприятия, съотношение цена-качество. 

Европейският Одитен Институт за Уелнес и Спа /EAWS/ е със седалище в Бад Вилдунген, Германия. Това е единственият в Европа международен институт за стандартизация и развитие на спа и уелнес центрове и е най-авторитетната оценяваща организация в света. В Института работят всепризнати специалисти предимно от Германия, Щвейцария и Австрия. Те притежават т. нар. Публичен печат обвързан със стандартите на TÜV Rheinland. Сертификатът има давност 2 години. 

Европейският Одитен Институт за Уелнес и Спа /EAWS/ е единственият в туристическия бранш, който задава максимален брой критерии и изисквания. Големият брой на въпросите за оценяване показва колко дълбоко, подробно и обективно е оценяването на хотелите. Проверяващите са квалифицирани специалисти от различни области, с голям професионален опит в одитирането на 5 звездни хотели. Те пристигат инкогнито, под чужда самоличност и в произволно време, за да почувстват истинската, неподправена атмосфера на хотела. 

В Бургас проверяващите са пристигнали предрешени като обикновена семейна двойка германски туристи и прекарали седмица в Гранд хотел „Приморец”. В същото време до ръководството на хотела е пристигнало известие за посещение на експерти от /EAWS/, но 1 месец по-късно и никой не е могъл да се усъмни в „измамата”. „Изключително са наблюдателни и дори провокативни”, разказаха от управата на хотела. „Незабележимо поръсиха в стаята обелки от фъстъци, които се сливаха с цвета на мокета, за да проверят доколко поддържаме чистотата. Едва след петия ден се представиха..”. 

Европейският СПА Сертификат е признание не само за „Приморец”, но и за нивото на българския туризъм въобще. За пръв път български хотел ще влезе в каталозите, предназначени за първокласни туристи и ще разчупи представата за България като евтина дестинация. Високата оценка на одита е знак, че и на нашето Черноморие може да се намери спокойствие, комфорт, богато разнообразие от спа процедури, съчетани с перфектно обслужване и културен туризъм, на добра цена.     

 

д-р Михаел Гек, вице–президент на Европейския Сертифициращ институт:

Класните туристи вече ще научат за България

 

На снимката: Маркетинговият директор на гранд хотел "Приморец" Стоян Караненов /в ляво/ и д-р Михаел Гек, вицепрезидент на Европейския Сертифициращ институт.


- Д-р Гек, как български хотел привлече вниманието на Европейския Одитен Институт за Уелнес и Спа?

-Начинът, по който се избират хотелите е сложен, не се търси количество, а качество. Това е причината да сме сертифицирали едва около 30 хотела в цял свят. От „Приморец” ни изпратиха запитване и попълниха въпросник с 850 въпроса. Това е начинът да разберем, дали хотела отговаря на нашите критерии за качество. След като видяхме наличие на потенциал, изпратихме анонимно проверяващи от института, които прекараха 7 дни като гости и направиха проверка на място.

 - На какви критерии отговoри Гранд хотел „Приморец”, за да получи Европейския Спа Сертификат?

 - Хотелът, трябва да има необходимия интериор, големина и излъчване. Взискателни сме към обстановката в уелнес сектора, търсим висока компетентност на служителите в него. Все повече гости имат нужда от спокойствие и искат да избягат от стреса на ежедневието. Те са готови и могат да похарчат необходимите за това средства. За тях е важно голямото разнообразие на спа процедурите и най-вече съотношението цена-качество. Всичко това е налично в бургаския хотел и безспорно оценено като отлично. Гранд хотел „Приморец” вече разполага с Европейския Спа сертификат, така че туристите ще знаят какво ще намерят тук.

 - Вие сте одитирали много хотели, какво Ви направи впечатление тук в сравнение с най-луксозните хотели в света?

 - В едни хотели структурирането на сградата и на обстановката е много добро, но пък Спа центровете не са на необходимото ниво. Има други, които разполагат с големи уелнес центрове, но пък има неща за подобряване от гледна точка на храната. В „Приморец” този баланс е налице, тук е вложено сърце и душа, което прави хотела изключителен. Архитектурната концепция и интериорът са перфектно измислени и направени. Друго предимство на хотела е, че при хубаво време човек може да стои в градината, ако завали да се оттегли на терасата на ресторанта или на лоби бара. И когато седи там, не вижда басейна, а само градината. Това, което съветвам, е да се интегрира плажната ивица, към хотела. Това със сигурност ще отвори нови пазари. 

-Какви предимства дава Европейският Сертификат?

 

-Както виждате, ние много строго се придържаме към критериите за сертифициране. А и мястото, на което е разположен хотела е много спокойно, в близост до плажната ивица, в парка, близо е до морето. Индивидуалните туристи ще изберат да го посетят заради този сертификат, а туроператорите ще го продават повече само заради наличието на същия. При добро съотношение цена-качество, трябва да се очаква че тук ще се намери точната клиентела.

- Какви са тенденциите в близките 2 години в развитието на Спа туризма ?

 -Съотношението цена-качество е много важно за клиента, тъй като трудно се печелят пари и всеки иска да получи най-доброто на съответната цена. България е страна, която се развива бързо и туристите тук могат да съчетаят Спа почивка с културен туризъм. Например бяхме много приятно изненадани в Гранд хотел „Приморец”, където ни предложиха еднодневна екскурзия до Стария Несебър, с посещение на антични църкви и крепости. Хората са били вече в най-посещаваните страни и искат да разгледат и други държави, да научат повече за тяхната култура. Като цяло за България е известно, че тя е евтина дестинация. Но, ето, че и тук човек би могъл много качествено да почива в комбинация на Спа и културен туризъм. Евтиното не означава непременно лошо, защото това е все пак бизнес.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed