25 Апр. 2024

Вие сте тук

България е на осмо място в ЕС по продукти със защитени наименования

15.12.2015

България заема осмо място в Европейския съюз  по общ брой регистрирани продукти, вина и спиртни напитки със защитени наименования, съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева на официално представяне на  продукти и вина със защитени наименования.

 

„Страната ни има вписани общо 74 защитени наименования,  6 от които са на земеделски продукти, 55 са на вина и 13 на  спиртни напитки“, поясни министър Танева.

 

Големият брой на вписаните продукти се дължи на виното. „Това е секторът, който е успял до момента  най-добре да се възползва от големия брой  вписани продукти, което му позволи да разшири пазарното си присъствие у нас, в Европа и в трети страни“, заяви още Десислава Танева.

 

Първите места в европейския списък заемат страни с  много по-големи традиции от страната ни, като Италия и Франция.

 

През 2015 г Европейската комисия одобри 33 промоционални програми,  4 които са на български сдружения. В това отношение България е на второ място заедно с Италия. На първо място, с най-много одобрени програми, е Гърция, посочи Десислава Танева.

 

Първият земеделски продукт вписан в регистъра е „Горнооряховският суджук”, следван от „Българското розово масло”. През 2014 г. бяха вписани и три вида храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска” и „Роле Трапезица”. В регистъра бе включен и „Кайсерован врат Тракия” като храна с традиционно специфичен характер, припомни министър Танева. В момента има още две заявления за регистрация - на „Пастърма говежда” и „Луканка Троянска“.  

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed