25 Апр. 2024

Вие сте тук

България ер обеща да превози всички пътници, блокирани в Бургас

11.09.2011

Над 250 руски и скандинавски туристи са излетели за родните си места вчера, съобщиха от националния превозвач „България Еър". Водят се директно преговори с туроператорите на „Алма тур" и се уточняват полетите. В неделя имаше полети до Литва, Латвия, Естония и Москва. Стремежът е да бъдат транспортирани всички пътници по родните им места, съобщиха от"България Ер".
В събота вечерта по нареждане на премиера Бойко Борисов правителственият самолет извози част от руските туристи, блокирани във Варна и Бургас.

Със 77 летовници на борда от летището в Бургас самолетът на „Авиоотряд 28" излетя за Варненския аеропорт, където са качени още 50 руски туристи. От летище Варна правителственият "Еърбъс" е отлетял за Москва. На борда му са били основно жени и деца. По-рано през деня излетя самолет на "България Ер" с пътниците от първия отмемен чартър в петък сутринта за Москва. Всички блокирани на летищата в Бургас и Варна туристи ще бъдат превозени до родните си места до края на деня, съобщи изпълнителният директор на "България Ер" Янко Георгиев.

Предстоят четири полета на "България Ер", с които ще бъдат превозени абсолютно всички чакащи туристи, увериха от компанията. В понеделник преговорите с туроператора "Алма Тур" ще продължат, но не трябва от подобна криза да страдат пътниците, заявиха от "България Ер". Независимо от развитието на преговорите няма да има повече забавяне на полети, обещаха още от компанията.

В късния следобед в неделя ще има три полета до прибалтийските републики, а в понеделник по разписание ще бъдат изпълнени още три полета до Москва и Санкт Петербург.

Няма нищо ново по отношение на преговорите с „Алма тур”, но дори и в момента се подготвя среща с техни представители, допълни Георгиев и обясни, че компанията е взела това решение, за да не се накърнява повече имиджа й на национален превозвач и на българския туризъм като цяло.

Кризата с туристите на бургаското летище започна в петък, след като авиокомпанията съобщи, че анулира чартърите, резервирани от „Алма тур”. Причината е, че те не са били платени, а освен това туроператорът има дълг от 7 млн. лева към авиокомпанията, съобщи Дарик нюз.

В събота официалните власти в София и Москва изпратиха свои представители, които да помогнат за решаването на проблема.

Алма Тур се извини на блокираните туристи
„Спрените полети на авиокомпания "България Ер" с пътници на "Алма Тур-Флай" създаде изключително неприятна ситуация за

нашите туристи, за което им поднасяме своите извинения. Изразяваме нашето най-голямо съжаление, че търговски спор създаде неудобства и огорчения за туристите и гостите на България". Това се казва в официалното съобщние на „Алма Тур” изпратено до медиите във връзка със скандала с блокираните на летище Бургас близо 500 туристи. "Силно се надяваме, че въпреки изненадващите обстоятелства пред които бяхме поставени, търговските недоразумения ще бъдат преодолени в преговори с авиакомпания "България Ер" и ще се намери необходимия компромис, за да се изпълнят както чартърните полети, така и туристическата програма”, казват още от туроператора,

 
От компанията съобщават още, че вече са успели да решат част от проблема с туристите от Русия и днес 180 от тях са били транспортирани.


THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed