19 Апр. 2024

Вие сте тук

Българинът изпива 74 литра бира годишно

18.07.2014

Общо 5 462 000 хектолитра  бира са изпити в Болгария през 2013 г., съобщихИвана Радомирова - изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България /СПБ/. Консумацията на глава от населението за 2013 г. е 74 литра, което нарежда България в "златната среда" в Европа, коментираха от съюза.


С 6% са спаднали продажбите на бира през  първите шест месеца на 2014 г. Производителите го отдават на неблагоприятните климатични условия. Половината от годишните продажби се генерират в периода май-август, заради дъждовното лято от бранша не са оптимисти как ще приключи годината.


Потреблението на безалкохолна бира е около един процент. Заедно с бирените миксове, той нараства на 3,5-4 на сто, коментира  Владимир Иванов - председател на управителния съвет на
СПБ.

Продължаващтенденция за нарастване на продажбите на бира в пластмасови бутилки и кенове и намаляване на продажбите в стъклени бутилки. Българите харесват традиционните български марки, за м.г. 93 на сто от изпитата бира у нас е произведена от СПБ, посочи Радомирова.


Ежегодно се увеличава и вносът на бира в страната, като за 2013 г. общото количество е 428 000 хектолитра.

 

Бургас, Варна и  Русе са в челната тройка по консумация на бира.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed