28 Март 2024

Вие сте тук

Бум на туристи в турско село за Края на света

11.12.2012

Спокойното село Шириндже с население от 600 жители в Западна Турция, разположено близо до античния град Ефес, преживява от седмици туристически бум заради спекулации, свързани с древния календар на маите, съобщи АФП.


Според предположение, основано на календара на маите, на 21 декември светът ще спре да съществува и само две населени места - село Шириндже и село Бюгараш в Южна Франция, ще оцелеят. Но докато кметът на френското село прави всичко възможно, за да го опази от наплив на туристи, както писа THExperts,  в Турция май се радват на наплива.


Заради очаквания Край на света хотелската база от 400 легла в село Шириндже е изцяло заета. Това се случва за първи път през зимния сезон. Има хора, които смятат, че енергията на Шириндже е много мощна. Те вярват, че ще бъдат пренесени към друга космическа дестинация, обясни пред журналисти Илкан Гюлгюн, хотелиер от селото.


Село Шириндже е старо гръцко село, възстановено през последните десет години, което привлича заможни турски туристи. То е известно с виното си.


На предприемач от селото Еркан Йоноглу му хрумнала идеята да произведе "вино на апокалипсиса" за 21 декември, което от няколко дни се продава в неговия магазин.


Жителите са доволни от големия брой туристи в селото, надявайки се, че това ще е от полза за местната търговия.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed