19 Март 2024

Вие сте тук

Бум на туристите-мюсюлмани по света

31.07.2012

С около 50% ще се увеличат разходите на мюсюлманските туристи до 2020 година, предвиждат от DinarStandard. Това е над средното за света и цифрата ще достигне 192 милиарда долара в сравнение със 126 в момента.


Според експертите в най-близко бъдеще ни очаква бум на ислямски туризъм. Става въпрос най-вече за жителите на Близкия Изток.


Около 1 трилион долара са разходите на ислямските туристи през 2011, което представлява 12.3% от общите разходи за туризъм в света. Шест от двадесетте страни с най-висок ръст между 2005 и 2010 са членове на Организацията на Ислямския Туризъм (ОИК). Най-много са се покачили цифрите при Нигерия, а след това при Иран и Саудитска Арабия.


Проучванията сочат, че през 2011 пазарът на ислямски туристи е дойно по-голям от този на немски, които се смятат са най-големи потребители на туристически продукт.


Саудитска Арабия води класацията през 2011, като нейните жители са похарчили за пътувания 23.8 миларда долара, а плътно я следват Иран, ОАЕ, Индонезия и Кувейт. Веднага след немюсюлманските страни се нарежда Германия с повече от 3.6 милиарда долара и Русия с 3.4 милиарда.


Разбира се, страни като Египет, Малайзия и Индонезия са първите в списъка на посещаваните държави, поради мюсюлманското им вероизповедание, но все повече стават страните, обръщащи внимание на гости, изповядващи исляма.

 

Най-приветливото към тях  летище е  Суварнабуми в Банкок, а най-щедрите туристи са от страни от Персийския залив – Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и ОАЕ. Въпреки, че те представляват само 3% от общия брой туристи, приходите от тях представляват 37% от получените отвсички туристически мюсюлмански страни.


 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed