25 Апр. 2024

Вие сте тук

БСБСПА: ще акцентираме върху подготовката на кадрите

28.09.2016

Специална работна група по въпросите на образованието в областта на СПА и здравния туризъм ще бъде сформирана по предложение на участниците в Третия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм, който се провежда в в курорта Св. Св. Константин и Елена.

 

В комисият ще влязат преподаватели и експерти от университети и колежи, практици в областта на СПА туризма, представители на държавната и местната власт, както и на медиите. За ръководител на работната група е избрана проф. д-р Дора Костадинова, заместник—ектор на Медицинския университет във Варна.

 

Членовете на групата ще предложат общи действия за повишване на качеството на образованието в туризма, качеството на СПА туризма реализиране на конкретни политики за задържане на кадрите в България и изграждане на имиджа на СПА и здравния туризъм в България.

 

До създаването на работната група се стигна след продължителна дискусия, свързана с качеството на образованието в СПА туризма и подготовката на кадри за него.

 

Проблемът с качеството на кадрите в туризма е един от най-съществените при сертифицирането на обектите като балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен“ център, подчерта заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Има значителен  дефицит на кадри в нови и редки специалности –  не само в областта на спа и уелнес туризм, но също така голфа, гурме и др видове, посочи тя. Въпреки натиска, в наредбата не допуснахме компромис по отношение на квалификацията на кадрите, защото това е в интерес на бизнеса и здравето на хората,каза Ирена Георгиева.

 

Необходимо е от теоретична подготовка да се премине към практиката, единодушни са представителите на туристическия бизнес. Единствена възможност за това е гарантиране на задължителен стаж на студентите в туристическите обекти. „Съотношението в туристическото образование в световен мащаб между теория и практика е 1:1. Ние от бранша нееднократно сме декларирали готовността си да бъдем гостоприемни за всички обучаващи се. Нашите специалисти ще работят всеотдайно, за да повишат квалификацията на бъдещите кадри, – заяви Елена Косева, изпълнителен директор на „Св.Св. Константин и Елена холдинг“ АД. 

 

Според участниците в дискусията е необходимо стажовете да бъдат задължителни, а някои участници смятат, че е необходимо те да бъдат платени, за да мотивират студентите и учениците да не подхождат към тях формално.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed